Diskbråck (diskbråck)

Ett diskbråck orsakar ofta svår smärta i nedre ryggen. Den skivan pressar ofta på en nervrot som kan orsaka smärta och andra symtom på ett ben. I de flesta fall symptomen släck gradvis under flera veckor. Den vanliga råd är att göra normala aktiviteter så mycket som möjligt. Smärtstillande medel kan hjälpa. Fysikaliska behandlingar såsom spinal manipulation kan också hjälpa. Kirurgi kan vara ett alternativ om symptomen kvarstår. Denna bipacksedel är om diskbråck i ländryggen (ländryggen). Det finns en separat broschyr om skiva problem i nacken, som kallas cervikal spondylos.

Ryggraden består av flera ben som kallas kotor. Dessa är ungefär cirkulära och mellan varje kota är en skiva. Skivorna är tillverkade av starkt gummi-liknande vävnad som gör det möjligt för ryggraden att vara ganska flexibel. En skiva har en starkare fibröst yttre del, och en mjukare geléliknande mellersta delen kallas nucleus pulposus.

Ryggmärgen, som innehåller de nerver som kommer från hjärnan, är skyddad av ryggraden. Nerver från ryggmärgen kommer ut från mellan kotorna att reläa meddelanden till och från olika delar av kroppen.

Starka ligament fäster kotorna. Dessa ger extra stöd och styrka till ryggraden. Olika muskler omger också, och är fastsatta vid, olika delar av ryggraden. (De muskler och ligament inte visas i diagrammet nedan, för tydlighetens skull.)

Diskbråck (diskbråck). Antiinflammatoriska smärtstillande medel.
Diskbråck (diskbråck). Antiinflammatoriska smärtstillande medel.När du har ett diskbråck (kallas diskbråck), inte en skiva faktiskt inte halka. Vad som händer är att en del av den inre mjukare delen av skivan (nucleus pulposus) buktar ut (herniates) genom en svaghet i den yttre delen av skivan. Ett diskbråck är ibland kallas ett diskbråck. Den utbuktande Skivan kan trycka på närliggande strukturer såsom en nerv som kommer från ryggmärgen. Vissa inflammation utvecklar också runt prolapsed del av skivan.

Varje skiva i ryggraden kan framfall. De flesta framfall skivor förekommer i den lumbala delen av ryggraden (nedre delen av ryggen). Storleken på framfall kan variera. Som regel gäller att ju större framfall, desto allvarligare symptomen är sannolikt att bli.

Relaterade artiklar

  • Ospecifik smärta i nedre ryggen hos vuxna

Anfall av ryggsmärta är mycket vanliga. Men mindre än 1 i 20 fall av akut (plötslig) ryggsmärtor beror på ett diskbråck. (De flesta fall av ryggont klassas som enkla ländryggssmärta Detta tros vara orsakad av ett mindre problem i en muskel, ligament, eller annan struktur i ryggen -.. Exempelvis en ansträngd muskel Se separat broschyr kallad Non- specifik smärta i nedre ryggen hos vuxna för en allmän översikt över de olika typerna av ryggont.)

Den vanligaste åldern för att utveckla ett diskbråck är mellan 30 och 50 år. Dubbelt så många män som kvinnor drabbas.

Det är oklart varför vissa människor utvecklar ett diskbråck och inte andra, även när de gör samma jobb eller lyfta samma sorts objekt. Det verkar som om vissa människor kan ha en svaghet i den yttre delen av den drabbade skivan. Olika saker kan utlösa det inre mjukare delen av skivan till framfall ut genom försvagade yttre delen av skivan. Till exempel kan nysning, obekväma böjning, eller tunga lyft i en besvärlig position orsaka lite extra press på skivan. Hos personer med en svaghet i en skiva, kan detta vara tillräckligt för att orsaka en framfall. Faktorer som kan öka risken för att utveckla ett diskbråck inkluderar: ett jobb som innebär massor av lyft, ett jobb som innebär massor av sammanträdet (speciellt körning), viktbärande sport (styrketräning, etc), rökning, övervikt, och ökande ålder ( en skiva är mer benägna att utveckla en svaghet med ökande ålder).

Ryggont

Smärtan är ofta svår, och oftast kommer plötsligt. Smärtan är oftast lindras genom att ligga ner platt, och är ofta värre om du flyttar din rygg, hosta eller nysa.

Nervrot smärta (vanligtvis ischias)

Att förstå ryggen. En starkare smärtstillande medel.
Att förstå ryggen. En starkare smärtstillande medel.

Nervrot smärta är smärta som beror på att en nerv som kommer från ryggmärgen trycks på (instängd) medelst ett diskbråck, eller är irriterad av den inflammation som orsakas av diskbråck. Även om problemet är i ryggen, känner du smärta längs loppet av nerven förutom ryggsmärtor. Därför kan du känna smärta ner ett ben till vaden eller foten. Nervrot smärta kan variera från mild till svår, men det är ofta sämre än ryggsmärta. Med ett diskbråck, är ischiasnerven den vanligaste drabbade nerven. (Termen ischias innebär nervrot smärta i ischiasnerven.) Ischiasnerven är en stor nerv som består av flera mindre nerver som kommer ut från ryggmärgen i nedre ryggen. Den färdas djupt inne i skinkan och ner på baksidan av benet. Det finns en ischiasnerven för varje ben.

Andra nervrot symtom

Den irritation eller tryck på nerven bredvid ryggraden kan också orsaka stickningar, domningar eller svaghet i en del av en skinkan, ben eller fot. Den exakta platsen och typen av symptom beror på vilken nerv påverkas.

Cauda equina syndrom - Sällsynt, men en nödsituation

Cauda equina syndrom är en särskilt allvarlig typ av nervrot problem som kan orsakas av ett diskbråck. Detta är en ovanlig sjukdom där nerverna Längst ner i ryggmärgen trycks på. Detta syndrom kan orsaka ländryggsbesvär plus: problem med tarm och blåsa funktion (vanligen oförmögna att urinera), domningar i sadeln området (runt anus), och svaghet i ena eller båda benen. Detta syndrom behöver akut behandling för att bevara nerver till urinblåsan och tarmen blir permanent skadad. Se en läkare omedelbart om du utvecklar dessa symptom.

Vissa människor har inte symptom

Forskningsstudier där rutinen genomsökningar har gjorts på ett stort antal människor har visat att vissa människor har ett diskbråck utan några symptom. Det är tänkt att symtom huvudsakligen uppstå om framfall orsakar tryck på eller irritation av en nerv. Detta händer inte i alla fall. Vissa prolapses kan vara små, eller uppstå ifrån de nerver och orsaka mindre eller inga symtom.

I de flesta fall, de symtom tenderar att öka under några veckor. Forskning studier av upprepade MR-undersökningar har visat att den utbuktande prolapsed del av skivan tenderar att få mindre (regress) över tiden i de flesta fall. Symptomen brukar då att lindra, och går i många fall. I endast cirka 1 i 10 fall är smärtan fortfarande illa nog efter sex veckor för att överväga operation (se nedan).

Vad är ett diskbråck? Vem får ett diskbråck?
Vad är ett diskbråck? Vem får ett diskbråck?

Din läkare kommer normalt att kunna diagnostisera ett diskbråck från symptom och genom att undersöka dig. (Det är den vanligaste orsaken till plötslig ryggvärk med nervrot symtom.) I de flesta fall finns inga tester behövs, eftersom symptomen ofta lösa inom några veckor.

Tester såsom röntgen eller skannar kan rekommenderas om symptomen kvarstår. I synnerhet, en MR-undersökning kan visa platsen och storleken av ett diskbråck. Denna information behövs om behandling med kirurgi övervägs.

Motionera och hålla igång

Fortsätt med normala aktiviteter så långt som möjligt. Detta kan inte vara möjligt först om smärtan är mycket dålig. Men flytta runt så fort som möjligt, och få tillbaka till normala aktiviteter så snart du har möjlighet. Som regel, gör inte något som orsakar en hel del smärta. Dock måste du acceptera ett visst obehag när du försöker hålla aktiv. Ställa ett nytt mål varje dag kan vara en bra idé - till exempel, gå runt huset på en dag, en promenad till butikerna nästa, etc.

Förr i tiden hade råd varit att vila tills smärtan lättar. Det är nu känt att detta var fel. Du kommer antagligen att återhämta sig snabbare och är mindre benägna att utveckla kronisk (persistent) ryggont om du håller aktiv när du har ont i ryggen i stället vila en hel del. Också sova i mest naturligt bekväm position på vad som är den mest bekväma ytan. (Råd ges i det förflutna brukade vara att sova på en fast madrass. Men det finns inga bevis för att säga att en fast madrass är bättre än någon annan typ av madrass för personer med ryggsmärtor.)

Medicinering

Om du behöver smärtstillande medel, är det bäst att ta dem regelbundet. Detta är bättre än att ta dem nu och igen bara när smärtan är mycket dålig. Om du tar dem regelbundet smärtan är mer sannolikt att lättas för mycket av tiden och gör att du kan träna och hålla aktiv.

  • Paracetamol är ofta tillräckligt om du tar det regelbundet med full styrka. För en vuxen, är detta 1000 mg (vanligtvis två 500 mg tabletter), fyra gånger om dagen.
  • Antiinflammatoriska smärtstillande medel. Vissa människor tycker att dessa fungerar bättre än paracetamol. De inkluderar ibuprofen som du kan köpa på apotek eller få på recept. Andra typer såsom diklofenak eller naproxen behöver ett recept. Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt, eller hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska.
  • En starkare smärtstillande såsom kodein är ett alternativ om antiinflammatoriska inte passar eller inte fungerar bra. Kodein tas ofta förutom paracetamol. Förstoppning är en vanlig bieffekt från kodein. Detta kan göra ryggsmärtor värre om du behöver anstränga sig för att gå på toaletten. För att förhindra förstoppning, har massor att dricka och äta mat med mycket fibrer.
  • En muskelavslappnande som diazepam är ibland ut för ett par dagar om ryggmusklerna blir väldigt spänd och göra smärtan värre.

Fysikalisk behandling

Vissa människor besöker en sjukgymnast, kiropraktor eller osteopat för manipulation och / eller andra fysiska behandlingar. Det är diskutabelt om fysikaliska behandlingar skulle hjälpa alla människor med ett diskbråck. Men fysikaliska behandlingar ger några kortsiktiga komfort och påskynda återhämtningen i vissa fall.

Kirurgi

Kirurgi kan vara ett alternativ i vissa fall. Som regel kan operation övervägas om symtomen inte har lagt sig efter cirka sex veckor eller så. Detta är den minoritet av fallen som i ungefär 9 av 10 fall har symtomen lättade och är inte illa nog att motivera operation inom cirka sex veckor.

Målet med operationen är att skära ut framfall delen av skivan. Detta lindrar ofta symtomen. Däremot fungerar det inte i alla fall. Också, som med alla operationer, finns det en risk från kirurgi. En specialist kommer att ge råd om för-och nackdelar av kirurgi, och de olika tekniker som finns tillgängliga.

Uppgifter tyder på att det bästa sättet att förhindra anfall av ryggvärk och diskbråck är helt enkelt att hålla aktiv, och att motionera regelbundet. Detta innebär allmän kondition träning såsom promenader, löpning, simning, etc. Det finns inga säkra bevis för att säga att några speciella tillbaka styrkeövningar är mer användbara än att bara hålla sig i form och aktiv. Det är också klokt att vara tillbaka medvetna. Till exempel, inte lyfta objekt när du är i en besvärlig vridning hållning.

Backcare (den nationella ryggsmärtor Association)

16 Elmtree Road, Teddington, Middlesex, TW11 8ST
Hjälptelefon 0845 130 2704, Webb: www.backcare.org.uk

Ryggen bok

En pålitlig informationskälla. Den är skriven av ett team bestående av en GP, ortoped, sjukgymnast, osteopat, samt psykolog och ger omfattande rådgivning.. Roland, MO et al (2002) Tillbaka Book. London: The Stationery Office.

Aktuella artiklar