X - ray tester

X-ray tester göras gemensamt att visa upp ben och vissa andra vävnader.

Relaterade artiklar

  • Hjärtat och blodkärl

Röntgen är en typ av hög energi strålning. En röntgenapparat kan producera korta skurar av röntgenstrålning. Strålarna passerar lätt genom vätskor och mjuka vävnader i kroppen. Dock kommer tät vävnad såsom ben blockera vissa av de röntgenstrålning. Densitet betyder hur mycket av något som finns i ett visst utrymme. Den tätare vävnaden, desto mindre röntgenstrålar passera. Luft och vatten har mindre täthet eftersom partiklarna som gör dem inte hålls tätt tillsammans.

En film, liknande en fotografisk film, är placerad bakom den del av kroppen är röntgas. Den röntgenapparat avfyrar en kort skur av röntgenstrålar genom en del av kroppen. The X-strålarna träffar filmen, som sedan utvecklas. Ju mer röntgenstrålning som träffar filmen, den svartare den utvecklas. Så täta delar av kroppen som blockerar många av röntgenstrålarna visas som vit (t.ex. ben). Ihåliga eller luftfylld delar av kroppen visas som svart (såsom delar av lungan). Mjuka vävnader (t.ex. muskler och kroppsorgan) visar sig som olika nyanser av grått, beroende på hur täta de är.

Den framkallade filmen studeras genom en röntgen läkare (röntgenläkare) som skickar en rapport till den läkare som begärt testet.

En vanlig röntgen test är smärtfri. Du kan inte se eller känna röntgenstrålning. Du bör stanna ändå när röntgen strålen "sparken", annars kan bilden bli suddig.

  • Skelett, tänder, benfrakturer, och andra avvikelser av ben.
  • Gemensamma utrymmen och vissa avvikelser i leder, såsom artros.
  • Storleken och formen av hjärtat. Så kan vissa hjärtsjukdomar detekteras.
  • Förändringar i densiteten hos vissa mjukare vävnader. Till exempel är en lung tumör tätare än luftfyllda lungor och kommer visas som en "skugga" på en lungröntgen. Ett bröst tumör är tätare än vanlig bröstvävnad och visar som en "skugga" på en röntgenbild av bröstet.
  • Samlingar av vätska - exempelvis i lungorna eller tarmen - kan visas som grå skuggor "mot den normala svarta av luftfyllda bröstet, eller ihålig tarmen.
X-ray test. Hur är en x-ray test gjort?
X-ray test. Hur är en x-ray test gjort?

En vanlig röntgen är en snabb, enkel och relativt billig test. Det kan vara allt som behövs för att diagnostisera eller utvärdera olika problem. Emellertid har en vanlig röntgen begränsad användning. Mer sofistikerade "kontrast" röntgen, datortomografi, eller andra avbildningstekniker kan behövas för korrekt eller vidare bedömning av vissa kroppsdelar, speciellt av mjuka vävnader och organ såsom hjärnan eller levern.

Det är mycket liten risk med att ha en X-ray test. Men med upprepade tester finns det en risk att de röntgenstrålar kan skada vissa celler i kroppen, vilket kan leda till cancer i framtiden. Dosen av röntgenstrålning är alltid hålls till ett minimum för att få en bra bild av den speciella kroppsdel ​​som kontrolleras. (Också, röntgensjuksköterskor som tar röntgenbilder alltid bära blyförkläden eller gå bakom en skyddande skärm när röntgenbilderna sparken, för att undvika upprepad exponering för röntgenstrålar.)

Gravida kvinnor, om möjligt, bör inte ha en röntgenbild testet, eftersom det finns en liten risk att röntgenstrålar kan orsaka en avvikelse till det ofödda barnet. Detta är varför kvinnor tillfrågas innan ha en X-ray om de är, eller kan vara, gravid.

Aktuella artiklar