Urinrörsförträngning

En urinrörsförträngning är en förträngning av en sektion av urinröret. Det orsakar en blockerad eller minskas flödet av urin, som kan leda till komplikationer. Det finns olika behandlingsalternativ som syftar till att vidga den avsmalnade delen av urinröret.

Urinröret är röret som urin strömmar ut från blåsan. Den passerar genom penis hos män. Urinröret är mycket kortare hos kvinnor och slutar strax ovanför slidan. (Hos män är sperma också utlösning genom urinröret.)

Urinrörsförträngning. Att förstå urinröret.
Urinrörsförträngning. Att förstå urinröret.

En förträngning uppstår när en del av urinröret blir minskat. Varje sektion av urinröret kan påverkas. Det finns oftast någon ärrvävnad runt den drabbade delen av urinröret som orsakar förträngning. Längden på strikturer variera från mindre än 1 cm till den fulla längden av urinröret. Diagrammet nedan visar en ganska lång och svår förträngning, men många är kortare än detta. Urinrörsförträngning är ovanligt hos män och sällsynt hos kvinnor.

Relaterade artiklar

 • Personskada eller skada urinröret kan läka med ärrvävnad som kan orsaka en förträngning. Det finns olika typer av skador som kan skada urinröret. Till exempel: en skada kan inträffa under medicinska procedurer för att titta in i urinblåsan via urinröret, strålbehandling kan skada urinröret, en nedgång grensle på ramen av en cykel kan orsaka skada.
 • Infektion i urinröret är en annan orsak, till exempel:
  • Sexuellt överförda infektioner som gonorré eller klamydia.
  • Infektion som en komplikation vid långvarig användning av en kateter för att tömma blåsan.
  • Infektion kan orsaka inflammation i vävnaderna i och runt urinröret.
 • Dessa infektioner brukar klara med behandlingen, men kan lämna lite ärrvävnad vid platsen för inflammation, vilket kan orsaka en förträngning Anmärkning:. Mest urinrörets infektioner inte orsakar en förträngning. En förträngning är bara en möjlig komplikation från en urinrörets infektion.
 • Medfödd - är vissa barn föds med en urinrörsförträngning.
 • Cancer - mycket sällan, kan en cancer i urinröret vara orsak till en förträngning.

Det får inte finnas några symptom initialt. Men följande symtom - som sannolikt kommer att förvärras med tiden - kan inträffa:

 • Minskad urinproduktion är den vanliga första symtomet. Ansträngande att urinera är vanligt, men en fullständig blockering av urinflödet är sällsynt.
 • Besprutning av urin eller en dubbel ström kan förekomma.
 • Dribblingar av urin för en stund efter att gå på toaletten för att urinera.
 • Frekvens inträffar ibland (att behöva urinera oftare än normalt).
 • Urin infektioner.
 • Du kan ha en reducerad kraft utlösning.
 • Ibland, mild smärta vid urinering.

Mer tryck behövs från blåsmuskeln att urinera ut genom en förträngning (det fungerar som en flaskhals). Inte all urin i blåsan kan föras när du går på toaletten. Vissa urinen kan pool i blåsan. Denna kvarvarande pool av urin är mer benägna att bli smittade. Detta gör dig mer benägna att blåsa, prostata och njurar infektioner. En abscess (boll av infektion) ovanför förträngningen kan också utvecklas. Detta kan orsaka ytterligare skador på urinröret och vävnader under urinblåsan. Cancer i urinröret är en sällsynt komplikation vid en långvarig striktur.

 • Tester för att bestämma flödet av urin brukar rekommenderas om en urinrörsförträngning misstänks. Detta innebär att urinera och mäta hur mycket som passerar per sekund. Flödet är mycket minskas om du har en förträngning.
 • En titt in i urinröret med en särskild tunn teleskop kommer att behövas för att bedöma förträngningar.
 • Special röntgenbilder kan tas medan du passerar urinen, vilket kan visa platsen och svårighetsgraden av en förträngning.

Behandlingen brukar rekommenderas för att förbättra flödeshastigheten för urin, lindra symptom och för att förhindra eventuella komplikationer. En specialist kirurg kallas en urolog råd om behandling. (En urolog behandlar problem i urinvägarna -. Såsom prostata, urinblåsa, njure och penis problem) Behandlingsalternativ inkluderar följande. Den ena som din specialist kommer att bero på faktorer såsom platsen och längden på din striktur, och även din ålder och allmänna välbefinnande.

Dilatation (vidgning) av striktur

Vad är en urinrörsförträngning? Vad orsakar en urinrörsförträngning?
Vad är en urinrörsförträngning? Vad orsakar en urinrörsförträngning?

Detta görs vanligen genom att en tunn plast stång (boogie) in i urinröret. Detta förfarande kan göras antingen enligt en lokal eller narkos. Stavar av ökande tjocklek är försiktigt in att successivt bredda (vidgas) den avsmalnade förträngning. Syftet är att sträcka ut och vidga förträngningen utan att orsaka ytterligare ärrbildning. Dock tenderar en förträngning ofta gradvis minska igen efter varje utvidgning. Därför är en upprepning dilatation vanligen behövs every så ofta när symtomen återkommer. (Vissa människor ges en självsmörjande kateter som de sätter sig regelbundet för att hålla en förträngning dilaterad.)

Som regel, ju kortare förträngningen, desto större chans för en bot med utvidgning. Det är en relativt enkel procedur att göra och så får prövas först.

Urethrotomy

I detta förfarande är en tunn teleskop passerat in i urinröret för att se exakt var förträngningen är. Detta görs under narkos. En liten kniv leds sedan ner teleskopet för att klippa längs förträngningen. Detta vidgar den avsmalnade förträngning. Du kommer att få en viss lindring av symptom från detta förfarande. Om ett fall av tre härdas för gott. Men liksom dilatation kan förträngningen åter bilda och förfarandet kan behöva upprepas då och då i vissa fall.

Generellt gäller att ju kortare förträngningen, desto större chans av en bot med denna procedur. Till exempel, en forskningsstudie fann att när en urethrotomy gjordes för en förträngning mindre än 2 cm, fanns det en återkomst av symtom inom 12 månader i omkring 4 i 10 fall. Det fanns emellertid en recurrence i 8 i 10 fall inom 12 månader när förträngningen var större än 4 cm.

Kirurgi

En korrigerande operation kan vara ett alternativ om ovanstående inte fungerar. Olika tekniker används. Till exempel kan en kort förträngning skäras ut och de två ändarna av friska urinröret sys ihop.

Om förträngningen är längre, då en typ av operation liknar hudtransplantation insidan slemhinnan i urinröret. Ett transplantat används vanligtvis från insidan av kinden för att bilda den nya delen av urinröret. Tekniker fortsätta att förbättra och din specialist kommer att meddela om en operation är sannolikt att bli framgångsrika, och vilken operation som är bäst för längden och platsen för din striktur. Som regel finns det en stor framgång att bota symtom med dessa operationer.

Stenting

Människor som är olämpliga för operation, på grund av ålder eller annat funktionshinder, kan erbjudas en stent. Detta är en fjäder-liknande anordning som håller väggarna i urinröret öppen och förhindrar förträngning från att blockera flödet av urin. Det används som en sista utväg, eftersom enheten ibland lösgör och kan orsaka smärta vid samlag.

Antibiotika

En lång kurs av antibiotika kan rekommenderas för att förhindra urin infektioner tills en förträngning har vidgats.

Aktuella artiklar