Sun och hälsa

Denna broschyr ger tips om hur du skyddar din hud från de skadliga effekterna av solljus. Framför allt är det mycket viktigt att skydda barn från solen. Barns hud är mer känslig för solskador än vuxna. Solskador kan leda till hudcancer senare i livet.

För mycket exponering för solljus är skadligt och kan skada huden. En del av denna skada är kortvarig (tillfällig), såsom solbränna. Däremot kan låta din hud att bränna leda till framtida problem, såsom hudcancer på grund av långvarig hudskador.

Det finns två huvudsakliga typer av skadlig ultraviolett (UV) solljus: UVA och UVB. UVA-strålar tränger djupare in i huden och orsaka skador på mellanskiktet (dermis). Dermis innehåller elastiska vävnader som håller huden elastisk. UVA-strålar har därför effekten av åldrandet i huden och orsakar rynkor. UVB-strålar absorberas av det översta lagret av huden (epidermis). Detta orsakar solbad utan även bränning.

Både UVA-och UVB-strålar ökar risken för att utveckla hudcancer. Komma solbränd är därför en varningssignal om att du sätter dig själv i riskzonen.

Melanin är det färgade pigmentet i våra skinn. När huden utsätts för solljus, är mer melanin produceras för att skydda huden mot UV-strålar. Detta gör huden mörkare - vad folk kallar en solbränna. Även melanin slutar din hud brännande så lätt, hindrar det inte de skadliga effekterna av UV-strålar.

Relaterade artiklar

Alla är en potentiell risk med överdriven solexponering.

Människor mest utsatta är de med ljus hy, blå ögon, fräknar och rött eller ingefära hår. Personer med (vit) skinn har mindre melanin än de med svart skinn, så löper större risk för brännskador. Däremot kan vem som helst få solbränd, även de med mörka skinn och högre melanin.

Det är inte bara människor som sola som är i riskzonen. Utomhus arbetare och människor helt enkelt utomhus som inte skyddar sin hud är också i riskzonen. Detta är särskilt fallet om du bor i ett land nära ekvatorn, du bor eller arbetar på hög höjd, eller du är utanför när solens strålar är som starkast (11:00 till 15:00).

Solbränna

Kortfristiga överexponering för solen kan orsaka brännande. Huden blir röd, varm och smärtsam. Efter ett par dagar den brända huden kan flagna. En kall dusch eller bad hjälper. Lugnande krämer kommer att hjälpa. After sun lotion kyler huden och innehåller fuktgivande (mjukgörare) för att motverka torr hud och täthet. Varje vanlig mjukgörande kan användas på obruten huden för att med komfort. Paracetamol eller ibuprofen hjälper med smärta, om du har möjlighet att ta dem. En mild steroid kräm kan få råd av en farmaceut eller läkare för att minska inflammation i huden.

Du ska aldrig låta barn eller barn att utveckla solbränna. Om de gör det, bör du kontakta läkare.

Solbränna kan också resultera från exponering för andra källor för UV-ljus, såsom solstolar eller sollampor. Behandlingen är densamma.

Värmeutmattning

Detta inträffar när temperaturen inne i kroppen (kärntemperaturen) stiger till upp till 40 ° C (104 ° F). En normal temperatur är ca 37 ° C (98,6 ° F).

Vid dessa temperaturer, kanske du mår illa och utveckla huvudvärk, svettas överdrivet och känner dig svag. Kroppen förlorar vatten och blir uttorkad. Om den inte behandlas, kan värmeslag utvecklas till värmeslag, som kan vara allvarliga.

Behandlingen för värmeslag är att agera snabbt för att en sval plats, i direkt solljus, och dricka massor av coola vätskor. Utbytet bör ske snabbt, vanligtvis inom 30 minuter, och det finns inga långsiktiga komplikationer. Om du har värmeslag, eller letar efter någon med värmeslag, och förbättring inte sker, är det viktigt att söka akut läkarvård.

Värmeslag / solsting

Värmeslag är när kroppstemperaturen stiger över 40 ° C (104 ° F). Det är potentiellt mycket allvarligt. Cellerna i kroppen börjar bryta ner, viktiga kroppsfunktioner upphör, kan inre organ misslyckas (t.ex. hjärnan) och, i extrema fall, kan dödsfall inträffa.

Symtomen inkluderar kräkningar, förvirring, hyperventilering (snabb ytlig andning) och medvetslöshet. Värmeslag är en medicinsk nödsituation och du bör kalla omedelbar medicinsk hjälp (ring 999 för ambulans).

Behandling för värmeslag på sjukhus innebär kyla kroppen att sänka kärntemperaturen, och ersätta vätskan som förloras med intravenöst dropp.

Hudskador

Sun och hälsa. Framför allt är det mycket viktigt att skydda barn från solen.
Sun och hälsa. Framför allt är det mycket viktigt att skydda barn från solen.

Upprepad exponering för alltför mycket sol under ett antal år kan orsaka skador på huden. Effekterna av solskador är: tidigt åldrande av huden och rynkor, bruna fläckar, aktinisk keratos (godartade vårtliknande utväxter på huden), och hudcancer.

Hudcancer

Cirka 9 av 10 icke-melanom hudcancer, och omkring 6 av 10 cancer melanom (den allvarligaste formen av hudcancer) tros vara orsakade av överdriven exponering för solen. I synnerhet, episoder av solbränna ökar kraftigt risken. Hudceller som skadats löper större risk att bli onormal och cancer.

Alla människor i alla åldrar bör skydda sin hud, men det är ännu viktigare att skydda barn. Även hudcancer är sällsynt hos barn, är mängden solexponering under barndomen tros öka risken för att utveckla hudcancer i vuxen ålder. Därför, ta extra försiktig med barn, och hålla barn borta från solen helt.

(Se separat informationsblad som kallas "Cancer i huden - en översikt", "Cancer i huden - melanom", "Cancer i huden - Icke-melanom" och "hudcancer - Prevention". För mer information)

I korthet: undvika solen när den är stark, täcka upp, och använda hög solskyddsfaktor:

Undvik solen så mycket som möjligt när solen är stark

I Storbritannien, stanna i skuggan eller inomhus så mycket som möjligt från 11:00 till 15:00 under sommarmånaderna (maj-september). Detta gäller året runt i varmare länder närmare till ekvatorn. Detta mitt på dagen är när solens strålar är starkast. Träd, paraplyer och skärmtak kan alla ge bra skugga.

Täcka upp

Täcka upp kroppen så mycket som möjligt när du är ute i solen.

 • Bär bredbrättad hattar med ett brätte som går runt hela hatten för att skydda ansiktet och halsen. Dessa är de områden som oftast drabbas av solskador. Män, i synnerhet, verkar mest benägna att utveckla hudcancer i nacken, axlar och rygg (kvinnor tenderar att få hudcancer mer på sina ben och armar). Baseball caps är inte lika effektiva som de skuggar ansiktet men inte på halsen, lägre ansikte och öron (såvida du inte köper en med en bomull nackskydd). Små barn bör bära hattar med hals beskyddare också.
 • Bär löst säckiga t-shirts (eller ännu bättre - långärmade toppar) och baggy shorts. Materialet bör vara tätt vävt att stänga ute solljuset.
 • Bär omlott solglasögon (ögonen kan få solskador också). Se till att solglasögonen uppfyller den europeiska standarden, som anges av CE-märkningen (eller motsvarande) och är märkta som ger skydd mot UV-ljus.

Använd hög solskyddsfaktor frikostigt

Förstå solljus och huden. Värmeslag är en medicinsk nödsituation och du bör kalla omedelbar medicinsk hjälp (ringa 999 för ambulans).
Förstå solljus och huden. Värmeslag är en medicinsk nödsituation och du bör kalla omedelbar medicinsk hjälp (ringa 999 för ambulans).

Du bör använda solkräm med minst solskyddsfaktor (SPF) 15 (SPF 30 för barn eller personer med blek hy) som också har hög UVA-skydd. Även SPF 15 solskyddsmedel bör vara tillräcklig för vuxna som inte har blek hy så länge det tillämpas adekvat, vissa myndigheter rekommenderar att faktor 30 solskyddsmedel bör användas för alla eftersom mycket mindre kräm appliceras ofta än vad som rekommenderas av tillverkaren.

SPF ger en vägledning till hur mycket sol skydd som ges genom ett visst solskydd. Ju högre SPF, desto större skydd. SPF Etiketten visar skyddet mot UVB, vilket leder till solbränna och de skador som kan orsaka hudcancer.

Det är också viktigt att din höga SPF solskyddsmedel också har en hög nivå av UVA-skydd. UVA kan orsaka åldrande effekter på huden och även, eventuellt, de skador som kan orsaka hudcancer. Solskyddsmedel med hög UVA-skydd kommer att ha ett stort antal stjärnor (Dessa sträcker sig från 0 till 5).

Var noga med att täcka områden som ibland missar, som läppar, öron, runt ögon, hals, hårbotten (särskilt om du är skallig eller har gallring hår), handryggen och toppar av fötter.

Du ska inte tänka på solskyddsmedel som ett alternativ till att undvika solen eller täcka upp. Det används dessutom. Solskyddsmedel bör inte användas för att tillåta dig att stanna kvar i solen längre - använd dem bara för att ge dig själv bättre skydd. Inget solskyddsmedel är 100% effektivt och så att det ger mindre skydd än kläder eller skugga.

Idealiskt:

 • Applicera solskydd 20-30 minuter innan du går ut i solen (det tar en kort tid att sjunka in i huden och att arbeta).
 • Applicera krämen ofta, minst varannan timme, och alltid efter bad, frotté dig torr eller överdriven svettning (även de som är märkta vattentät).
 • Re-för barn ännu oftare.

Sunblock skiljer sig solskyddsmedel. Sunblock är ogenomskinlig och starkare än solkräm. Det är möjligt att blockera de flesta UVA-och UVB-strålar, på grund av de ingredienser som den innehåller (vanligtvis titandioxid eller zinkoxid). Som med solkräm, bör du överväga att inte solkräm som ett alternativ till andra strategier för att skydda huden mot solens skadliga strålar.

 • Solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 15 ger inte mycket skydd.
 • Solskyddsmedel kan gå av och inte fungerar efter en tid. Därför ska du inte använda out-of-date solskyddsmedel (se förbrukningsdag på flaskan). De flesta har en hållbarhetstid på 2-3 år.
 • Hålls i solen kan orsaka försämring av de aktiva skyddande ingredienserna i solskyddsmedel. Var försiktig med att köpa flaskor med solkräm som har hållits på en hylla i direkt solljus eller utanför i varma länder. Försök att hålla din solkräm någonstans sval och skuggig.
 • Vissa experter tror att den ökade användningen av solkrämer och krämer kan ge en falsk känsla av säkerhet. Detta kan uppmuntra människor att gå in i solen mer och, som ett resultat, orsakar en ökning av risken att utveckla hudcancer. Det måste betonas att solskyddsmedel bara delvis skyddar huden. Använda solskyddsmedel betyder inte att du kan sola under långa perioder utan skada. Om du solbränna så har du gjort en del skador på huden.
 • Reflekterat ljus kan skada också. På soliga dagar, även om du är i skuggan, kan solen reflektera över din hud. Sand, vatten, betong och snö är bra reflektorer av solljus.
 • Våta kläder släpper igenom mer UV-ljus än torra kläder. Ta extra kläder med dig om du förväntar dig att bli blöt.
 • Du kan bränna i vattnet. Även om du simmar i en pool eller snorkla i havet, kan du fortfarande få brända.
 • Moln kan ge en falsk känsla av säkerhet. De flesta av UV-strålning från solen kommer fortfarande igenom tunna moln. Tjockt moln ger ett visst skydd, men du fortfarande behöver skydd när det finns tunna moln.
 • Många kläder som bärs i varmt väder (t.ex. tunna t-shirts) tillåter faktiskt en hel del solljus genom. Du måste bära tätt vävda kläder för att skydda mot solens strålar. Om du kan se ljus genom ett tyg då skadliga UV-strålar kan få igenom också.
 • Solens strålar är starkare på högre höjder. Det kan vara svalare upp ett berg, men du kommer att behöva mer skydd för huden.
 • Ljushyade människor som solbränna lätt löper särskilt hög risk att utveckla hudcancer och ska vara försiktiga om att skydda sin hud.
 • Det finns inget sådant som en sund solbränna. En solbränna är hudens reaktion på solens skadliga strålar och är därför en indikator på solskador.
 • Konstgjord garvning från sol-ray lampor och solstolar är lika skadligt som solsken - så undvik dem. Studier har visat att kvinnor under 35 år som använder solstolar faktiskt kan öka risken för melanom med så mycket som 75%.
 • Fake solbränna från en flaska är säkrare än en naturlig solbränna eftersom ingen solexponering behövs. Kom ihåg att falska tan är inte en solkräm, och, om du planerar att gå ut i solen, måste du använda en annan produkt. Några falska solbränna är bronzerss som helt enkelt färga huden och kan tvättas bort. Andra produkter innehåller en kemikalie som reagerar med huden för att ge en solbränd färg. Vi vet ännu inte de långsiktiga effekterna av dessa kemikalier, men just nu, vi vet att de är säkrare än garvning i solen eller under en solsäng.
 • Det är inte värmen som gör skada, men UV-strålningen i solljuset, som är närvarande hela året. Du kan få en hel del exponering för UV göra vintersport, som skidåkning, som det ofta görs i soligt väder och på höga höjder. Speciellt när du är ute i is och snö som reflekterar mycket solljus, bära hatt, solkräm, läppbalsam innehåller en SPF, och solglasögon.

Met Office ger information kallas Solar UV-index med sina väderprognoser. Indexet ges som en siffra i en triangel över de kartor som de använder när de ger prognoser. I grund och botten, ju högre indexet (från 1 till 10), desto större risk från solen, och mer vård du bör ta om din hud när du är utanför. Se deras hemsida (nedan) för mer information.

Vitamin D är viktigt för god hälsa. Vitamin D görs i huden med hjälp av solljus. Solljus är faktiskt den viktigaste källan till D-vitamin, eftersom det finns mycket lite finns i de livsmedel som vi äter.

Detta innebär att för att vara frisk du behöver en viss mängd av solexponering. Det finns en oro att vissa människor kan gå till det extrema för att undvika solen helt och hållet och sedan blir brist på vitamin D. Målet är att njuta av solen förnuftigt, så att tillräckligt med D-vitamin, medan inte ökar risken för hudcancer.

Det beräknas att, för att förhindra att brist på vitamin D, behöver vi 2-3 sun exponeringar per vecka under sommarmånaderna (april-september). Varje exponering ska pågå 20-30 minuter och vara till bara armar och ansikte. Det måste ske i direkt solljus och inte genom ett fönster. Det är inte samma sak som suntanning och solbränna bör undvikas till varje pris. (Se separat broschyr som heter "D-vitaminbrist" för mer information.)

Det rekommenderas att ljushyade människor som undviker solen noggrant för att minska risken för hudcancer bör överväga att komplettera sitt intag av vitamin D, så länge det inte finns några medicinska kontraindikationer.

SunSmart

Webb: www.cancerresearchuk.org / SunSmart
Kör av Cancer Research Storbritannien, Storbritanniens nationella hudcancer förebyggande kampanj.

Solar UV-index prognos

Webb: http://www.metoffice.gov.uk/public/weather/forecast/?tab=map&map=MaxUVIndex
Met Office är Storbritanniens National Weather Service.

Sun medvetenhet solskyddsmedel faktablad

Webb: www.bad.org.uk/site/734/default.aspx
Från British Association of dermatologer.

Aktuella artiklar