Melanom

Melanom är den allvarligaste typen av hudcancer. Det påverkar unga vuxna samt äldre. Om diagnosen ställs i ett tidigt skede, innan det har spridit sig, är behandling som sannolikt kan vara botande. Utsikterna är inte så bra om den har spridit sig innan de behandlas. Se din läkare om du utvecklar en onormal bit hud eller en förändring i utseendet på en mullvad.

Huden har två skikt - epidermis och dermis. Under dermis är ett lager av fett, och sedan de djupare strukturer såsom muskler och senor.

Överhuden har tre huvudsakliga typer av celler:

 • Basala celler. Dessa är det nedersta lagret av celler i epidermis.
 • Keratinocyter. Dessa celler är i lager ovanför det basala lagret. De gör ett ämne som kallas keratin, som är ett hårt vax-liknande material. Keratinocyter ständigt dela sig och ett visst antal dör vid varje given tidpunkt. Det översta hornlagret i epidermis är gjord av döda keratinocyter som innehåller keratin. Den övre delen av huden ständigt skjul och ersätts av nya döda celler som innehåller keratin.
 • Melanocyter. Dessa celler är prickade om vid botten av epidermis. De gör ett pigment som kallas melanin när huden utsätts för sol. Melanin övergår till närliggande hudceller för att skydda dem från solens strålar. Melanin gör att huden att sola i ljushyade människor. Mörkhyade människor har mer aktiva melanocyter.

Relaterade artiklar

Cancer är en sjukdom i de celler i kroppen. Kroppen består av miljontals små celler. Det finns många olika typer av celler i kroppen, och det finns många olika typer av cancer som uppstår från olika typer av celler. Vad alla typer av cancer har gemensamt är att cancercellerna är onormala och förökar utom kontroll.

Hudcancer är den vanligaste cancerformen i Storbritannien. Omkring 100.000 fall diagnostiseras varje år i Storbritannien. Hudcancer är indelade i:

 • Melanom (malignt melanom). Dessa cancerformer utvecklas från melanocyter.
 • Icke-melanom hudcancer. Det är ungefär 20 gånger vanligare än melanom. Dessa är indelade i:
  • Basalcellscancer (BCC) - som utvecklas från basalceller.
  • Skivepitelcancer (SCC) - som utvecklas från keratinocyter.
  • Andra - andra typer av hudcancer, som är sällsynta.

En elakartad tumör är en knöl eller tillväxt av vävnad som består av cancerceller som fortsätter att föröka sig. Maligna tumörer invaderar in i närliggande vävnader och organ, vilket kan orsaka skador.

Maligna tumörer kan också spridas till andra delar av kroppen. Detta händer om vissa celler bryta upp från det första (primära) tumör och transporteras i blodet eller lymfan kanaler till andra delar av kroppen. Dessa små grupper av celler kan sedan föröka att bilda sekundära tumörer (metastaser) i en eller flera delar av kroppen. Dessa sekundära tumörer kan sedan växa, invadera och skada närliggande vävnader, och sprida igen.

Resten av denna bipacksedel är bara om melanom. Se separat broschyr som heter Hudcancer - Icke-melanom för närmare på icke-melanom hudcancer.

Melanom är den minst vanliga formen av hudcancer, men det är det mest allvarliga. Det är det som mest sannolikt kommer att spridas till andra delar av kroppen. Det finns omkring 9.000 nya fall av melanom varje år i Storbritannien. Antalet fall har ungefär fördubblats under en period om 20 år eller så. Melanom är den näst vanligaste cancerformen hos personer i åldern 15-34.

Melanom. Melanom (malignt melanom).
Melanom. Melanom (malignt melanom).

En cancertumör startar från en onormal cell. Den exakta orsaken till varför en cell blir cancer är oklart. Man tror att något skadestånd eller ändrar vissa gener i cellen. Detta gör att cellen onormal och multiplicera utom kontroll. (Se separat broschyr som kallas Cancer - Vad orsakar cancer för mer information.)

Sun eller solarium hudskada

Den största riskfaktorn som skadar huden och kan leda till ett melanom är skador från solen. Det är den ultravioletta (UV) strålning i solskenet och solstolar som gör skadan. Cirka 6 i 10 fall av melanom tros vara orsakad av UV-skador. UV-ljus skadar DNA (arvsmassan) i dina hudceller som sedan kan leda till hudcancer utvecklas.

Som löper störst risk för UV hudskador är människor med ljus hy - särskilt sådana med hud som alltid brinner och aldrig solbränna, rött eller blont hår, gröna eller blå ögon. Melanom är ovanligt hos mörkhyade människor, eftersom de har mer skyddande melatonin i deras hud.

Barns hud är mest sårbara för skador. Sun exponering i barndomen är den mest skadliga. Människor som hade en hel del freckling i barndomen, eller hade frekvent eller svår solbränna i barndomen, löper störst risk att utveckla melanom som vuxna. (Den skador på huden kan uppstå många år innan en cancer faktiskt utvecklas.)

Melanom är vanligast hos ljushyade personer som bor i varma länder närmare ekvatorn. Australien och Israel har de högsta priserna. Hastigheten i Europa är ganska hög, men minskar ju längre norrut man går i land.

Andra riskfaktorer

Andra faktorer som ökar risken att utveckla melanom är följande:

 • En familj historia. Om en nära släkting utvecklar melanom då risken är ungefär fördubblad. Denna ökade risk kan bero på en delad familj livsstil frekvent solexponering och / eller som har ljus hy. Det kan också bero på ärftliga felaktiga gener. Omkring en av tio personer med melanom kommer att ha en släkting som också har haft en melanom. Ytterligare forskning syftar till att klargöra vilken roll dessa och andra gener som kan vara inblandade. Gentester för melanom är ännu inte möjligt. Som regel, om du har en familjehistoria av melanom du bör vara extra försiktig för att skydda huden mot solskador. Kontrollera också huden regelbundet för tidiga tecken på melanom (se nedan).
 • Med många mullvadar. Dessa är de små bruna märken som förekommer på nästan alla. De orsakas av en samling av melanocyter i hudytan. Om du har många (speciellt 100 eller mer) du har en ökad risk för att man kommer att utvecklas till ett melanom.
 • Atypiska (icke-typiska) mullvadar. Personer med mullvadar som är större än vanligt, med en oregelbunden form eller färg (kallas atypiska), har en ökad risk. Dessa födelsemärken (ibland kallas dysplastiska nevi) ändrar sällan i melanom, men det är viktigt att hålla ett öga på dem. Om du har en stark hereditet för melanom (far, mor, bror eller syster med ett melanom), och du har en atypisk mullvad, har du en hög risk att utveckla melanom. Se till att du kontrollerar huden regelbundet.
 • Använda solstolar eller liknande garvning maskiner som avger UV-ljus. Skador orsakade av solstolar verkar vara sämre hos personer med rött hår och fräknar och även ungdomar som inte fyllt 20 år.
 • Att ha ett försvagat immunförsvar (t.ex. på grund av HIV-infektion, eller om du tar immunosuppressiva läkemedel, kanske efter en organtransplantation) så har du en ökad chans att få ett melanom.

Se DermNet NZ för bilder av olika melanom: http://dermnetnz.org/lesions/melanoma.html

En typisk melanom börjar som en liten mörk fläck på huden. Det kan utvecklas från en normal del av huden, eller från en befintlig mullvad. Ett melanom är ofta olik en mullvad i ett eller flera av följande sätt (sammanfattas som ABCDE) - det är:

 • En symmetri - formen av en melanom är ofta ojämn och asymmetriska, till skillnad från en mol som vanligen är rund och jämn.
 • B ordning - gränsen eller kanterna av ett melanom är ofta ojämn, hack eller suddig. En mullvad har en slät väldefinierad kant.
 • C olour - färg (pigment) i ett melanom är ofta inte enhetliga. Så det kan vara 2-3 nyanser av brunt eller svart. En mullvad har vanligtvis en enhetlig färg.
 • D iameter - storleken på ett melanom är oftast större än 6 mm och den fortsätter att växa. De kan emellertid vara ibland mindre än så.
 • E volving - varje förändring i storlek, kan form, färg, höjd eller alla nya symtom såsom blödning, klåda eller skorpbildning bero på ett melanom.
Att förstå huden. Icke-melanom hudcancer.
Att förstå huden. Icke-melanom hudcancer.

Men vissa melanom är inte mörkt, och vissa melanom är inte typiskt för hur de ser ut. Som ett melanom växer i huden, kan det klia, blöda, skorpa eller ulcerate.

Den takehemmeddelandet är: se en läkare om du utvecklar en knöl eller plåster på huden, som du är osäker på, eller om en mullvad förändringar i dess form, gränsen, färg eller storlek.

En melanom kan utvecklas på någon del av huden. Den vanligaste platsen för en melanom att utvecklas i en kvinna är på benen, medan det för män är det på bröstet eller ryggen. Sällan kan en melanom utvecklas i iris eller bakre delen av ögat. (Till skillnad från icke-melanom hudcancer, kan melanom utvecklas på hudområden inte ofta utsätts för solen. Dessa områden kan ha haft korta perioder av solskador såsom under en semester.)

Om några celler bryta av och sprida (metastasera) till andra delar av kroppen, kan olika andra symtom utvecklas. Ett vanligt tidigt symptom på spridningen är för närliggande lymfkörtlar (noder) för att svälla.

Om ett melanom misstänks då din läkare kommer sannolikt att råda en excisionsbiopsi. Det är där hela onormal hudområde avlägsnas genom en mindre operation. (Lokala bedövningsmedel sprutas in i huden för att göra detta smärtfritt.) Denna vävnad är tittat på under mikroskop. Detta är för att:

 • Bekräfta diagnosen - onormala melanomceller kan ses.
 • För att bedöma melanom s tjocklek (hur djupt det har spridit sig in i huden.) Tjockleken på melanom hjälper att styra behandling och behovet av ytterligare bedömning.

Den excisionsbiopsi kan vara kurativ

När du gör en excisionsbiopsi (beskriven ovan) kommer läkaren att ta bort en marginal på normal hud runt melanom. När biopsi såg under mikroskop, om läkaren är säker på att alla melanomcellerna har tagits bort, och melanomcellerna är begränsade till det översta lagret av huden, kan ingen ytterligare behandling behövs. Annars är en andra operation som kallas en bred lokal excision brukar rekommenderas.

Bred lokal excision kan behövas

Detta syftar till att ta bort ett område med normal hud runt där melanom hade varit (innan den togs bort med excisionsbiopsi). Detta syftar till att se till att alla celler som kan ha odlats i det lokala området av huden har tagits bort. Mängden normala bort hud varierar - beroende på tjockleken av melanom (hur djupt det har spridit sig in i huden) som rapporterats från biopsi. Det kan vara 1-2 cm runt där melanom hade varit. Denna operation kan utföras under lokalbedövning eller narkos. I vissa fall kan en hudtransplantation kan behövas för att täcka såret.

Iscensättning av melanom

Syftet med iscensättningen är att ta reda på hur mycket en cancer har vuxit och spridit sig. Ta reda på stadium av cancer hjälper läkarna att ge råd om de bästa behandlingsalternativen. Det ger också en rimlig indikation på utsikterna (prognos). (Se separat broschyr som heter Staging och klassificering cancer för ytterligare detaljer).

De flesta fall av melanom diagnostiseras i första etappen när det finns en mycket god chans att behandlingen kommer att bota sjukdomen. Andra steg (2-4) diagnostiseras om tumören har spridit sig. Scenen diagnosen beror på hur mycket och hur långt den ursprungliga tumören har spridit sig till andra delar av kroppen.

Hur är melanom utvärderas och iscensatta?

Om den inledande biopsi och den vävnad som tas från den breda lokal excision visar att melanom är bara i det övre lagret av huden och är mindre än 0,76 mm tjockt, då inga ytterligare tester krävs vanligen. Det är högst osannolikt att det kommer att ha spridit. Detta är ett tidigt skede 1 melanom.

En läkare kommer att undersöka dig för att se om du har några svullna lymfkörtlar (körtlar) nära till melanom. Om du har, då melanom kan ha spridit sig till dessa lokala lymfkörtlar.

Det är möjligt att det kan finnas vissa tidiga spridning utan att orsaka symtom om melanom är tjockare än 0,76 mm på den initiala biopsin. I synnerhet kan det spridas i ett antal celler till närmaste lymfkörteln utan den ännu orsakar det att svälla. Därför kallas ett test sentinel node biopsi, och ibland andra tester, kan rekommenderas.

Sentinel node biopsi. Detta är ett relativt nytt prov som kan övervägas. I detta test, är ett litet urval av de närmaste lymfkörteln tas som ett ytterligare förfarande när melanom tas bort. Dock är sentinel node biopsi används inte rutinmässigt, och utförs vanligtvis som en del av en forskningsstudie. Detta innebär att det inte är en viktig del av behandlingen.

Andra tester. Tester som kan rekommenderas beror på: om du har symptom, om lymfkörtlarna befinns vara inblandade, tjockleken av den primära melanom (den tjockare primärtumören, desto större chans för spridning). Testerna syftar till att upptäcka om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen. Till exempel kan du få råd att ha röntgen, blodprover, skannar, etc.

Behandlingen beror på scenen. Generellt, om melanom är tunn så en liten operation för att skära ut tumören (biopsi eller bred lokal excision beskrivits ovan) är vanligtvis all behandling som behövs. Detta kommer sannolikt att rensa alla cancerceller. Efter behandlingen kommer du vanligtvis ses med jämna mellanrum.

Om melanom är djupare så kan du behöva en större operation som kan innefatta att ta bort de lokala lymfkörtlar. Du kan också få ytterligare behandling, beroende på var cancern har spridit sig till och vilka symptom du har. Detta kan inkludera:

 • Kemoterapi. Detta är en behandling som använder läkemedel mot cancer för att döda cancerceller eller stoppa cancerceller från att föröka sig.
 • Strålbehandling. Denna behandling använder hög energi strålar av strålning som är inriktade på cancervävnad. Det dödar cancerceller, eller hindrar cellerna från att multiplicera.
 • Immunterapi. Detta syftar till att stärka immunförsvaret att hjälpa till att bekämpa cancer.

Prognosen för personer med malignt melanom har förbättrats under en period av 25 år och personer med melanom har nu bland de bästa utsikterna för någon cancer. Omkring tre fjärdedelar av människor som har en melanom bort kommer att ha några ytterligare problem.

Utsikterna beror på scenen. De flesta fall av steg ett melanom härdas med ett mindre kirurgiskt ingrepp för att avlägsna tumören (beskrivet ovan). För personer med djupare melanom så finns det fortfarande en chans att bota. Personer med avancerad melanom som spridit sig till andra delar av kroppen är inte troligt att botas, men behandlingen kan ofta bromsa utvecklingen av cancer.

Behandlingen av cancer är ett växande område av medicinen. Nya behandlingar fortsätta att utvecklas och om utsikterna ovan är mycket allmänt. Den specialist som vet ditt fall kan ge mer exakt information om din syn, och hur väl din typ och stadium av cancer kommer sannolikt att svara på behandlingen.

De flesta hudcancer (icke-melanom och melanom hudcancer) orsakas av överdriven exponering för solen. Vi borde alla begränsa vår solexponering under sommarmånaderna (eller året då i varma länder närmare ekvatorn) efter:

 • Vistas inomhus eller i skuggan så mycket som möjligt från 11:00 till 15:00.
 • Täcka upp med kläder och en bredbrättad hatt när du är ute i solen.
 • Tillämpa solskyddsmedel med en solskyddsfaktor (SPF) på 15 (SPF 30 för barn eller personer med blek hy) som också har hög ultraviolett A (UVA) skydd.

Framför allt bör barn skyddas från solen. Solbränna eller överdriven exponering för solen i barndomen tros vara den största riskfaktorn för att utveckla hudcancer som vuxen. Dessutom bör personer med en familjehistoria av melanom extra noga med att skydda sin hud mot solen.

Se separat broschyr som heter Förhindra hudcancer för detaljer.

Macmillan cancer stöd

Tfn (Helpline): 0808 808 00 00 Webb: www.macmillan.org.uk
Ge information och stöd till alla som drabbats av cancer.

CancerHelp UK

Webb: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/ ger fakta om cancer, inklusive behandlingsmetoder.

Andra stödgrupper

Se www.google.com / selfhelp.asp för en lista på stödgrupper för cancerpatienter.

Aktuella artiklar