Kors

Krupp är en infektion i struphuvudet och luftstrupen. Det är ofta lindriga, och de flesta barn snart återhämta sig. En steroid läkemedel är vanligen föreskrivs för att lindra symtomen. I vissa fall allvarliga andningssvårigheter utvecklas. Ett litet antal barn med krupp läggs in på sjukhus, vanligtvis under en kort tid tills symtomen lätthet.

Krupp är en infektion i struphuvudet (struphuvudet) och luftstrupe (luftstrupen). Dessa är de övre och nedre delarna av andningsslangen som förbinder mynningen till toppen av lungorna. Den vanliga orsaken till krupp är en virusinfektion. Flera virus kan orsaka krupp.

Krupp. Vara lugnande och lugnande.
Krupp. Vara lugnande och lugnande.

Krupp är vanligt hos barn och förekommer oftast i åldrarna ett till tre år. Som barn blir äldre, blir deras andningstuben fastare och bredare. Därför blir krupp ovanliga efter sex år.

Vissa barn har två eller flera anfall av krupp i sin barndom.

Som med hosta, förkylningar, influensa och andra liknande virusinfektioner, finns det en chans att du kan föra smittan. I synnerhet om du är i nära kontakt med andra. Krupp förekommer ofta i utbrott och epidemier på vintern.

En infektion av ett virus som orsakar krupp i ett litet barn kan orsaka hosta eller halsont i ett äldre barn eller en vuxen, men det är osannolikt att orsaka andningsproblem symtom på krupp (beskrivs nedan). Men sällan, kan symtom på krupp förekomma hos tonåringar eller vuxna.

 • Hosta, vilket är oftast hård och skällande. Denna croupy hosta beror på inflammation och svullnad av stämbanden i struphuvudet.
 • Breathing symptom. Infektionen orsakar inflammation på insidan slemhinnan i andningstuben. Det kan också vara en hel del av tjockt slem. En kombination av dessa kan orsaka förträngning av andningstuben. Den avsmalnande röret kan orsaka högljudd andning (stridor). Andningen kan bli svårt om avsmalningen blir värre.
 • Andra symtom som kan förekomma inkludera en rinnande näsa, heshet och halsont. Krupp kan följa en förkylning, men kan också förekomma utan tidigare sjukdom. Andra förkylning eller influensa-typ symptom kan också förekomma. Till exempel, feber, sjukdomskänsla, att utanför mat och allmän värk och smärta.

Symptomen är ofta värre på natten. Vanligtvis under dagen ett barn kan ha en croupy hosta med förkylningssymptom, men inte vara alltför dålig. Men på natten hosta och andningssvårigheter symtom blir ofta värre.

Symtom topp vanligen efter 1-3 dagar, och därefter förbättras. En mild men irriterande hosta kan pågå ytterligare en vecka eller så.

Symptomen är ofta ganska mild, men ibland blir allvarliga. Många barn får bara en krupp hosta med några förkylningssymptom. Varje andningssvårigheter är ofta lindriga. Föräldrar kan räkna med att ha en eller två störda nätter omvårdnad en hostande barn. De flesta barn med krupp stanna hemma och snart återhämta sig.

Den viktigaste frågan är om allvarlig förträngning av andningstuben utvecklas. Om detta inträffar då andningen kan bli svårt. Ungefär 1 av 10 barn med krupp är upptagna till sjukhus för observation. Detta är oftast om symtomen tyder på en förträngning av andningstuben. De flesta barn som vårdats på sjukhus kommer hem inom 24 timmar som symptom brukar förbättras snabbt. I ett litet antal fall, är en ventilator för att hjälpa barnet att andas. Detta är bara under en kort period medan infektion och inflammation lugna ner.

Är krupp smittsam / smittsamma? Ge barnet massor av kylda drycker.
Är krupp smittsam / smittsamma? Ge barnet massor av kylda drycker.

En läkare bör vanligen råda på vad man ska göra, eller om sjukhusvård krävs. Den typ av råd läkaren kan ge är följande:

 • Vara lugnande och lugnande. Ett litet barn kan bli bedrövad med krupp. Gråtande kan göra saker värre. Sitt barnet upprätt i knät om deras andning är bullrig eller svårt. Låt barnet hitta en bekväm ställning.
 • Sänk febern. Om ett barn har feber (hög temperatur) deras andning är ofta snabbare, och de kan vara mer upprörd och verkar mer sjuk. För att sänka feber:
  • Ge paracetamol vätska (Alvedon ®, Disprol ®, etc) eller ibuprofen.
  • Lätt klä barnet om rummet är inte kallt.
 • Ge barnet massor av kylda drycker (om de är glada att ta dem).
 • Kall luft - en del människor tycker att det är bra att ha en promenad utomhus, bära barnet upprätt i den svala friska luften.

Steam brukade vara allmänt rekommenderas som en behandling. Man trodde att ånga kan lossa slem och göra det lättare att andas. Det finns dock mycket som tyder på att detta inte något bra. Dessutom har vissa barn har skållas av ånga under behandlingen för krupp. Därför ånga rekommenderas inte. Dessutom gör inte ett barn med andningssvårigheter ligga ner eller dricka vätska om de inte vill, eftersom det kan göra andningen värre.

 • En steroid läkemedel såsom dexametason eller prednisolon är vanligen föreskrivs. Steroid läkemedel hjälper till att minska inflammation. En enkeldos lindrar ofta symptom inom några timmar. Steroider Korta inte längden på sjukdomen, men det är troligt att minska svårighetsgraden av andning symtom.
 • Inhalerade adrenalin (även kallad adrenalin) används ibland på sjukhus för att krympa den svullna området av luftstrupe tillfälligt för barn med måttlig eller svår andningssvårigheter. Inhalerade adrenalin förbättrar ofta kors symtom 30 minuter efter behandlingen ges men förbättringen försvinner vanligtvis två timmar efter behandling.
 • Ge inte hostmediciner som innehåller ingredienser som kan göra ett barn dåsig. Detta kommer inte att hjälpa ett barn som behöver extra ansträngning att andas. Du kanske inte är medveten om alla ingredienser i hostmediciner, och så är det bäst att undvika dem helt. Det finns inga bevis ändå att hostmediciner och avsvällande medel hjälper i kors.
 • Antibiotika är inte vanligen föreskrivs som krupp är normalt orsakas av ett virus. Antibiotika dödar inte virus.

Alltid rådfråga en läkare eller sjuksköterska om du har några frågor om ditt barn. De flesta barn med krupp har lindriga symtom och snart blir bättre. Men en minoritet behöver sjukhusvård. I synnerhet, träffa en läkare snabbt om:

 • Breathing symptomen förvärras. (Andningen är ofta bullriga med mild krupp, men det är svårt att andas som är oroande.) Tecken som andning försämras inkluderar: snabb andning, behöver mer ansträngning för att andas, du kan se bröstet eller nackmuskler dras in med varje andetag.
 • Barnet blir rastlös eller upprörd.
 • Barnet ser ovanligt blek.
 • En hög feber kvarstår trots att ge paracetamol eller ibuprofen.

Och kräver en akut ambulans om barnet är:

 • Blå (cyanosed).
 • Ovanligt sömnig.
 • Kämpar för att andas.
 • Dregling och inte kan svälja.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Information för föräldrar

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…