Koronarangioplastik

Koronar angioplastik är en behandling för att vidga förträngda avsnitten i hjärtat (hjärtinfarkt) artärer. Det är också känt som perkutan koronar intervention (PCI). Det handlar inte om stora hjärtkirurgi men innebär användning av en kateter som förs in i hjärtats kranskärl via de stora blodkärlen.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och hur tester och procedurer utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Koronar angioplastik är ett förfarande där en förträngd del av ett hjärta (hjärtinfarkt) artär vidgas med hjälp av en ballong och en stent fäst vid en kateter.

En kateter är ett tunt, böjligt rör som sätts in i en kransartär. Ballongen på spetsen av katetern blåses upp på den avsmalnade delen av artären för att tvinga det bredare. Ett litet rör (en stent) lämnas på plats för att hålla artären ökade.

Relaterade artiklar

Koronarangioplastik. Vad är koronar angioplastik?
Koronarangioplastik. Vad är koronar angioplastik?

Koronar angioplastik används ofta för att behandla människor som har angina. I dessa människor, är angioplastik vanligtvis utförs "electively". Detta innebär en tid och datum har valts för att göra proceduren.

Däremot kan angioplastik också användas för att hjälpa till i nödsituationer, till exempel när en person har en hjärtattack. En hjärtinfarkt uppstår eftersom en del av hjärtat inte får tillräckligt med blod. Detta orsakas oftast av en blockering i en artär levererar blod till hjärtat själv. Koronar angioplastik används för att vidga artären omger blockeringen. Detta hjälper blodflödet tillbaka till det drabbade området och minskar skada på hjärtat.

Hjärtat består huvudsakligen av särskilda muskler. Muskeln pumpar blod i blodkärl (artärer), vilka äger blodet till alla delar av kroppen.

Vad är koronar angioplastik för? Förstå kranskärlen.
Vad är koronar angioplastik för? Förstå kranskärlen.

Precis som alla andra muskler, behöver hjärtmuskeln en god blodtillförsel. I hjärtat (hjärtinfarkt) artärer ta blod till hjärtmuskeln. Kranskärlen är de första artärerna att plocka ut stora kroppspulsådern. Aorta är den stora artären som tar blod från vänster kammare i hjärtat till kroppen.

Kärlkramp är en smärta som kommer från hjärtat. Den vanliga orsaken till kärlkramp är förträngning av en eller flera av hjärtat (hjärtinfarkt) artärer. Detta minskar blodtillförseln till en del, eller delar av din hjärtmuskel. Den blodtillförseln kan vara nog när du vilar. Behöver dock din hjärtmuskel mer blod och syre när den arbetar hårdare. Till exempel, när du går snabbt eller klättra trappor, ökar din puls för att leverera extra blod. Om extra blod att ditt hjärta behöver under arbete inte kan komma förbi det förträngda artärer, hjärtats klagar "med smärta.

Förträngning av artärerna orsakas av artäraterom. atheroma är som feta fläckar eller "plack" som utvecklas inom den inre slemhinnan i artärerna. (Detta liknar vattenledningar som får "belagd upp" med skalan.) Plack av artäraterom kan gradvis bildas över ett antal år på ett eller flera ställen i kranskärlen. Med tiden kan de bli större och orsaka nog förträngning av en eller flera av artärerna att orsaka symtom.


Diagrammet nedan visar tre förträngda sektionerna som ett exempel. Men, kan atheroma utvecklas i någon del av kranskärlen.

Vad är angina och vad som orsakar det? Hur är koronar angioplastik gjort?
Vad är angina och vad som orsakar det? Hur är koronar angioplastik gjort?

Du ligger på en soffa i ett kateterisering rum. En röntgenapparat är monterad ovanför soffan. En tunn, böjlig "guide" rör (kateter) förs in genom en bred nål eller litet snitt i huden i ett blodkärl i ljumsken eller armen. Lokala bedövningsmedel injiceras i huden ovanför blodkärlet. Så bör det inte skada när katetern förs in i blodkärlet. Läkaren tänjer försiktigt katetern upp blodkärlet mot hjärtat. Låg-dos röntgenstrålar används för att övervaka utvecklingen av kateterspetsen som försiktigt manipuleras i rätt läge. Du kanske kan se förloppet av katetern på röntgen monitor.

Spetsen på katetern skjuts inuti ett hjärta (koronar) artär ner till där det görs smalare avsnitt orsakas av feta fläckar eller "plack" (aterom). En andra tunnare "ballongkateter" leds sedan ner "guide" kateter. Det finns en ballong och en liten tub (en stent) vid spetsen av ballongkatetern. Ballongen blåses upp i 30-60 sekunder. Detta plattar ateroma och vidgar trånga blodkärlet. När ballongen blåses upp det stoppar blodflödet. Därför kan du få en angina-liknande smärta under en kort tid. Dock går det snart efter ballongen är låt ned.

Vanligtvis är en stent kvar i breddad sträcka. Stenten är som en trådnätsrör som ger stöd till artären och hjälper till att hålla artären ökade. Den "kollapsade" stent täcker ballongen och öppnas när ballongen blåses upp. Vissa stentar beläggs med en kemikalie som hjälper till att förhindra artären från att bli blockerad igen.

Proceduren kan upprepas en eller flera förträngda andra sektioner inom kranskärlen.

Du kan inte känna katetern inuti blodkärlen. Du kan känna en tillfällig missat eller extra hjärtslag under förfarandet. Detta är normalt och lite oro. Under förfarandet dina hjärtslag övervakas av elektroder som placeras på bröstet som ger en spårning på ett EKG (EKG) maskin. Ibland ett lugnande medel ges innan testet om du är orolig.

Du bör få instruktioner från din lokala sjukhuset om vad du behöver göra. Den typ av instruktioner kan omfatta:

 • Om du tar något "blodförtunnande" läkemedel såsom warfarin eller andra antikoagulantia, måste du stoppa detta i 2-3 dagar innan testet (för att förhindra blödning från platsen för den tunna, flexibla röret (kateter) insättning).
 • Om du tar insulin eller läkemedel mot diabetes, kan du behöva ändra tidpunkten för när du tar dessa. Vissa läkemedel kan behöva stoppas i 48 timmar. Din läkare bör klargöra detta med dig.
 • Du kan bli ombedd att sluta äta och dricka under ett par timmar före ingreppet.
 • Du kan bli ombedd att raka båda ljumskarna före ingreppet.
 • Du kommer att behöva underteckna ett medgivande vid någon tidpunkt före testet för att bekräfta att du förstår hur, förstår de möjliga komplikationer (se nedan), och samtycker till att detta förfarande gjort.
Hur förbereder jag mig för en koronar angioplastik? Hur lång tid tar koronar angioplastik?
Hur förbereder jag mig för en koronar angioplastik? Hur lång tid tar koronar angioplastik?

Om bara en del av artären utvidgas, tar proceduren vanligtvis cirka 30 minuter. Om flera sektioner ska breddas då proceduren tar längre tid. Du kan behöva stanna på sjukhuset över natten för observation efter ingreppet.

Mer än 9 av 10 förfaranden är framgångsrika på att lindra kärlkramp. Däremot kan koronarangioplastik inte användas för alla personer med kärlkramp. Detta beror på att det i många fall finns det alltför många förträngda avsnitten i hjärtat (hjärtinfarkt) artärer. Eller, de sektioner som krympte är för långa, eller för smal, eller för långt ner ett kranskärl eller artärgren för detta förfarande.

Du bör undvika tunga aktiviteter såsom lyft för ungefär en vecka tills den lilla såret, där tunna, flexibla röret (kateter) infördes, har läkt. Du bör inte köra bil i en vecka efter att ha en angioplastik. Om du har en LGV eller PCV licens, bör du kontrollera med DVLA om att köra en buss eller lastbil efter en angioplastik.

Ett vanligt problem är att ett blåmärke kan bildas under huden där det tunna, flexibla röret (kateter) sattes in (oftast ljumsken). Detta är inte seriöst, men det kan vara öm i några dagar.

Underlåtenhet av förfarandet

Ibland är det inte möjligt att sträcka den trånga blodkärlet. En alternativ behandling för kärlkramp som kallas koronar bypass-kirurgi då kan vara ett alternativ. Men de flesta människor tycker att det var värt att försöka en angioplastik först. Detta beror på att, till skillnad från bypass-kirurgi, betyder inte att medföra en större operation.

Risken för att förfarandet

I de allra flesta fall finns det inga allvarliga problem. Men du måste acceptera risken att i vissa fall problem uppstår:

 • Det lilla såret där små, flexibla röret (kateter) sätts blir ibland infekterade. Berätta för din läkare om såret blir röd och öm. En kort kurs av antibiotika kommer vanligtvis hantera detta om det inträffar.
 • Sällan, vissa människor har en allergisk reaktion mot färgen som används för att visa upp i hjärtat (hjärtinfarkt) artärer på röntgen. Detta används för att hjälpa till att få katetern i rätt läge.
 • Allvarliga komplikationer är ovanliga, men ibland uppstår. Risken är främst personer som redan har en allvarlig hjärtsjukdom. Potentiella allvarliga komplikationer är:
  • Förfarandet medför ibland artären att blockera helt. Om detta inträffar kan du tas för en akut koronar bypass operation (som vanligtvis är framgångsrika).
  • En hjärtattack under förfarandet.
  • Katetern kan skada en kransartär. Om detta inträffar, kan artären repareras av akut hjärtkirurgi.
  • En stroke är en annan sällsynt komplikation.
  • Sällan, en del människor dör under detta förfarande som en följd av någon av dessa allvarliga komplikationer.

Långsiktiga komplikationer

I vissa fall, de feta fläckar eller "plattor" (atheroma) re-form inom den lilla tuben (stent) under de kommande månaderna och åren. Detta kan begränsa artären igen och angina smärtor kan återvända. Det är svårt att ge siffror på hur ofta detta sker. Om den gör det, då det kan upprepas, eller andra behandlingar mot kärlkramp kan betraktas såsom koronar bypass-kirurgi.

Nyare tekniker utvecklas för att försöka förhindra detta möjligt problem. Till exempel är stentar som är belagda med kemikalier som förhindrar den lokala bildningen av aterom på att utvecklas. Det kan vara så att dessa belagda stentar (läkemedelsavgivande stentar) ofta kommer att användas i en nära framtid.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…