Hudcancer - icke - melanom

Icke-melanom hudcancer är basalcellscancer (BCC) och skivepitelcancer (SCC). De uppträder vanligtvis i äldre människor. De flesta fall av icke-melanom hudcancer är lätt behandlas och botas. Se din läkare om du utvecklar en onormal klump eller bit hud som inte försvinner under 3-4 veckor.

Huden har två skikt - epidermis och dermis. Under dermis är ett lager av fett, och sedan de djupare strukturer såsom muskler och senor.

Överhuden har tre huvudsakliga typer av celler:

 • Basala celler. Dessa är det nedersta lagret av celler i epidermis.
 • Keratinocyter. Dessa celler är i lager ovanför det basala lagret. De gör keratin, som är ett hårt vax-liknande material. Keratinocyter ständigt dela sig och ett visst antal dör vid varje given tidpunkt. Det översta hornlagret i epidermis är gjord av döda keratinocyter som innehåller keratin. Den övre delen av huden ständigt skjul och ersätts av nya döda celler som innehåller keratin.
 • Melanocyter. Dessa celler är prickade om vid botten av epidermis. De gör ett pigment som kallas melanin när huden utsätts för sol. Den melanin skickas till de närliggande hudceller för att skydda dem från solens strålar. Melanin gör att huden att sola i ljushyade människor. Mörkhyade människor har mer aktiva melanocyter.

Relaterade artiklar

Cancer är en sjukdom i de celler i kroppen. Kroppen består av miljontals små celler. Det finns många olika typer av celler i kroppen, och det finns många olika typer av cancer som uppstår från olika typer av celler. Vad alla typer av cancer har gemensamt är att cancercellerna är onormala och förökar utom kontroll.

Hudcancer är indelade i:

 • Melanom (malignt melanom). Denna typ av hudcancer utvecklas från melanocyter.
 • Icke-melanom Dessa är indelade i.:
  • Basalcellscancer (BCC) - hudcancer som utvecklas från basalceller. Detta kallas också ibland en gnagare sår.
  • Skivepitelcancer (SCC) - hudcancer som utvecklas från keratinocyter.
  • Andra - andra typer av hudcancer, som är sällsynta.

En elakartad tumör är en knöl eller tillväxt av vävnad som består av cancerceller som fortsätter att föröka sig. Maligna tumörer invaderar in i närliggande vävnader och organ som kan orsaka skador. (De flesta typer av elakartad tumör tenderar också att sprida (metastasera) till andra delar av kroppen. Detta är mycket sällsynt med BCC i huden, och mindre vanliga med SCC av huden. Detta är varför dessa icke-melanom typer av cancer har en mycket hög bota. melanom hudcancer har en stor chans för spridning.)

Resten av denna bipacksedel är bara om BCC och SCC i huden. Se separat broschyr som heter Melanom för information om melanom.

Kontoren och SCCS blir vanligare med stigande ålder. Över 7 i 10 fall inträffar hos personer över 60 års ålder. Över 60.000 människor i Storbritannien utveckla en BCC eller SCC varje år. (BCC är den vanligaste typen av cancer av alla.) De är sällsynta hos barn. BCC är den vanligaste hudcancer i vita och ljushyade människor. SCC är den näst vanligaste hudcancer i vita och ljushyade människor.

Hudcancer - icke-melanom. Melanom (malignt melanom).
Hudcancer - icke-melanom. Melanom (malignt melanom).

En cancertumör startar från en onormal cell. Den exakta orsaken till varför en cell blir cancer är oklart. Man tror att något skadestånd eller ändrar vissa gener i cellen. Detta gör att cellen onormal och multiplicera utom kontroll. (Se separat broschyr som heter Vad orsakar cancer för mer information.)

Sun hudskada

En BCC utvecklas vanligtvis på en solexponerade hudområde som i huvud och hals. Men de kan utvecklas på ett område av huden. Den största riskfaktorn som skadar huden och kan leda till en BCC eller SCC är solskador. Om 9 i 10 fall av BCC och SCC tros vara orsakad av solskador. Det är den ultravioletta (UV) strålning i solskenet som gör skadan.

Människor som löper störst risk för hudskador är människor med ljus hy. I synnerhet de med hud som alltid brinner och aldrig solbränna, rött eller blont hår, gröna eller blå ögon. Mörkhyade människor utvecklar sällan BCC eller SCC, eftersom de har mer skyddande melatonin i deras hud.

Barns hud är mest sårbara för skador. Sun exponering i barndomen är den mest skadliga. Människor som har en historia av freckling i barndomen, eller frekvent eller svår solbränna i barndomen löper störst risk att utveckla hudcancer som vuxna. (Den skador på huden kan uppstå många år innan en cancer faktiskt utvecklas.) Även personer som har arbetat utomhus för mycket av deras liv och hade långvarig solexponering är i riskzonen.

Andra riskfaktorer

Andra faktorer som ökar risken för att utveckla en SCC eller BCC inkluderar följande:

 • En familjehistoria av hudcancer. Detta kan hänga samman med det faktum att du kan ärva ljus hy, som är lättare solskadad, men andra genetiska faktorer kan spela en roll i vissa fall.
 • Använda solstolar eller liknande garvning maskiner som avger UV-ljus.
 • Om du har en sol keratos (aktinisk keratos). Detta är en liten, grovt, bula som utvecklas på huden. Den orsakas av en massa exponering för solen under många år.
 • Om du redan har haft en tidigare hudcancer.
 • En kost rik på fett och låg halt av vitaminer.
 • Ibland kan en hudcancer utvecklas på ett hudområde som tidigare skadats med en brännskada, ärr, en långvarig öm, ihärdig inflammation, röntgenbild, eller vissa kemikalier (som arsenik eller kreosot).
 • Ett försvagat immunförsvar. Till exempel, om du tar immunsuppressiva läkemedel efter en organtransplantation.
 • Vissa sällsynta ärftliga sjukdomar, som är förknippade med en ökad risk, såsom albinism, xeroderma pigmentosa, Gorlin syndrom och Bazex syndrom.

Basaliom (BCC)

En BCC utvecklas vanligtvis på en solexponerade hudområde som i huvud och hals. Men de kan utvecklas på ett område av huden. Det första tecknet är ofta en liten röd, rosa eller pärl klump som visas på tidigare normal hud. Klumpen är ofta kupolformad. Däremot kan BCCs variera i form och färg. De växer oftast mycket långsamt och och det kan ta flera månader för en att växa till en centimeter eller mer.

I tid, knöl på huden kan skorpa över, sår eller blöder från tid till annan. En hudsår som orsakas av en BCC kallas ibland en gnagare sår som ofta ser ut som en liten krater med en upphöjd kant. Kontoren mycket sällan sprids (metastasera) till andra delar av kroppen. Men obehandlade de fortsätter att växa lokalt och kan orsaka skador på närliggande strukturer. Till exempel kan en BCC i ansiktet erodera och skada näsa eller ett öra.

Se DermIS.net efter bilder av BCC - www.dermis.net/dermisroot/en/18406/diagnose.htm

Skivepitelcancer (SCC)

En SCC utvecklar vanligtvis i ansiktet - oftast på eller runt öronen eller läppar. Men, återigen, kan någon del av huden påverkas. Det börjar oftast som en liten skorpa eller fjällande hudområde med en röd eller rosa bas. Det kan växa till en klump, som kan se ut som en vårta. En SCC får sår eller blöda från tid till annan. Däremot kan en tidig SCC varierar i form, utseende och färg.

Som ett SCC växer sig större och djupare, det skadar närliggande strukturer. Till exempel, om den inte behandlas, kan en SCC bredvid en näsa eller öron växa till, erodera, och sedan helt förstöra näsan eller örat. En SCC kan också spridas (metastasera) till andra delar av kroppen. Detta är dock ovanligt i ett tidigt skede och de flesta behandlas innan spridning sker.

Bowens sjukdom är ett tillstånd som är tänkt att vara en mycket platt tidigt förstadium till cancer SCC. Det ser ut som en röd-brun, fjällande fläck som kan likna psoriasis eller eksem. Om den inte behandlas, kan det bli en riktig SCC.

Se DermIS.net efter bilder av SCCs - www.dermis.net/dermisroot/en/19297/diagnose.htm

Den takehemmeddelandet är: se din läkare om du utvecklar en onormal klump eller bit hud som inte går inom några veckor.

Biopsi

Att förstå huden. Basaliom (BCC).
Att förstå huden. Basaliom (BCC).

En biopsi (litet urval) av vävnad kan tas från en misstänkt knöl på huden. Detta ses under mikroskop, vilket kan bekräfta diagnosen. Om huden klump är liten, får hela degen tas bort och sedan tittade på i mikroskop (en excisionsbiopsi). Detta kan diagnostisera och bota problemet på samma gång.

Ytterligare tester

Inga ytterligare tester krävs vanligen för en BCC eller SCC som diagnostiseras när det är litet. Om en läkare misstänker att det har skett en viss spridning från en SCC till andra delar av kroppen, kan sedan ytterligare tester såsom röntgen, blodprov eller skannar underrättas.

Behandling för små hudcancer

De flesta fall diagnostiseras när hudcancer är fortfarande ganska liten. Beroende på platsen, kan storlek och djup av tumören, en av följande behandlingar att användas:

 • En vanlig behandling är en enkel operation görs under lokalbedövning för att klippa ut cancern. Kanterna på den normala huden är sedan fogas samman.
 • Skrapning och kauterisation. I detta förfarande tumören skrapas av (skrapning). Någon blödning stoppas genom små elektriska brännskador ges av en elektrisk nål (diatermi).
 • Kryokirurgi (frysning behandling) med flytande kväve som förstör cancerceller.
 • Fotodynamisk terapi (en speciell typ av ljusterapi som dödar cancerceller).
 • Cytostatika krämer är ibland ut på hudcancer för att döda cancerceller. Dessa är oftast antingen 5-fluorouracil (5-FU) eller imiquimod.
 • Mohs 'mikrografisk operation görs i vissa situationer. I denna teknik är tumören avlägsnas bit för bit. Varje bit är tittat på i mikroskop genast efter cancerceller. Ytterligare bitar tas bort tills inga cancerceller ses. Syftet är att ta bort all cancer utan att ta bort så lite frisk vävnad som möjligt.

Mer omfattande operation behövs i vissa fall

Om hudcancer är större då en mer omfattande operation kan krävas. Detta kan behöva narkos. Till exempel, om ett stort område av drabbade huden är bortskuren du kan behöva plastikkirurgi för att placera en hudtransplantation över såret.

Om ett SCC har spridit sig till närliggande lymfkörtlar sedan en operation för att ta bort dessa körtlar kan rekommenderas.

Andra behandlingar

Strålbehandling används ibland som ett alternativ till kirurgi. Till exempel kan om det område som omfattas av cancer är stor, om platsen är svårt att verka på, eller om en operation inte göras av någon annan anledning. Strålbehandling är en behandling som använder hög energi strålar av strålning som är inriktade på cancervävnaden att döda cancerceller.

Om ett SCC har spridit sig till lymfkörtlarna eller andra delar av kroppen, kan strålbehandling och / eller kemoterapi användas för att behandla de sekundära cancerformer.

Nästan alla BCC kan behandlas och botas, oftast med en enkel operation eller annan enkel teknik. De sprids sällan. De flesta SCCs kan också behandlas och botas, eftersom de flesta behandlas innan det har skett någon spridning till andra delar av kroppen. Behandlingen är mindre sannolikt att vara botande om det har skett någon spridning till andra delar av kroppen.

Obs: människor som har en hudcancer har en ökad risk att utveckla ett annat i framtiden.

De flesta hudcancer (icke-melanom och melanom hudcancer) orsakas av överdriven exponering för solen. Vi borde alla begränsa vår solexponering under sommarmånaderna (eller året då i varma länder närmare ekvatorn) efter:

 • Vistas inomhus eller i skuggan så mycket som möjligt från 11:00 till 15:00.
 • Täcka upp med kläder och en bredbrättad hatt när du är ute i solen.
 • Tillämpa solkräm med minst solskyddsfaktor (SPF) 15 (SPF 30 för barn eller personer med blek hy) som också har hög ultraviolett A (UVA) skydd.

Framför allt bör barn skyddas från solen. Solbränna eller överdriven exponering för solen i barndomen tros vara den största riskfaktorn för att utveckla hudcancer som vuxen.

Se separat broschyr som heter Förhindra hudcancer för mer information.

Macmillan cancer stöd

Vad är cancer, hudcancer och tumörer? Squamous cell carcinoma (SCC).
Vad är cancer, hudcancer och tumörer? Squamous cell carcinoma (SCC).

Tfn (Helpline): 0808 808 00 00 Webb: www.macmillan.org.uk
Ge information och stöd till alla som drabbats av cancer.

CancerHelp UK

Webb: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/ ger fakta om cancer, inklusive behandlingsmetoder.

Andra stödgrupper

Se www.google.com / selfhelp.asp för en lista med självhjälp och stödgrupper för cancerpatienter.

Aktuella artiklar