Hosta orsakas av ett virus

De flesta hosta orsakas av virusinfektioner, och oftast går snart. Denna broschyr ger några tips på vad man ska göra, och symptomen att hålla utkik efter som kan tyda på en mer allvarlig sjukdom. Virusinfektioner påverkar ofta halsen (struphuvudet), eller den viktigaste luftvägarna (luftstrupe), eller luftvägarna går in i lungorna (bronker). Dessa infektioner är ibland kallas laryngit, trakeit, eller bronkit. Hosta är ofta det viktigaste symtomet.

Relaterade artiklar

Hosta orsakas av ett virus. Ta paracetamol, ibuprofen eller aspirin.
Hosta orsakas av ett virus. Ta paracetamol, ibuprofen eller aspirin.

Hostan utvecklas normalt under en dag eller så, och kan bli ganska irriterande. Andra symptom kan utvecklas och omfatta: feber, huvudvärk, värk och smärta. Cold symtom kan uppträda om infektionen också påverkar näsan. Symtom topp vanligen efter 2-3 dagar, och sedan gradvis tydlig. Däremot kan hosta kvarstå i upp till fyra veckor efter det att infektionen har gått. Detta beror på att inflammationen i luftvägarna, som orsakas av infektion, kan ta ett tag att rensa.

Det finns ingen "quick fix" för en hosta på grund av en virusinfektion. Du måste ha tålamod tills hostan går. Ett huvudsyfte med behandlingen är att lindra symtomen medan immunförsvaret rensar infektionen. De mest användbara behandlingar är:

  • Ta paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyra för att minska feber (hög temperatur), och för att lindra eventuella värk, smärta och huvudvärk. (Barn under 16 år bör inte ta acetylsalicylsyra.)
  • Har massor att dricka om du har feber, för att förhindra mild uttorkning.
  • Om du röker, bör du försöka att sluta för gott. En hosta och allvarliga lungsjukdomar är vanligare hos rökare.

Vad sägs om förkylning och hosta rättsmedel?

Du kan köpa många andra "förkylning och hosta rättsmedel" på apotek. Det finns få bevis för någon effekt på infektionen, men de kan vara användbara för vissa symtom. Till exempel kan en avsvällande nässpray hjälper att rensa en täppt näsa.

Men kom ihåg, förkylning och hosta rättsmedel ofta innehåller flera ingredienser. Vissa kan göra dig dåsig. Detta kan vara välkomna vid sänggående om man har svårt att sova med en hosta. Men kör inte om du är dåsig. Vissa innehåller paracetamol, så var noga med att inte ta mer än den högsta säkra dos av paracetamol om du redan tar paracetamol tabletter.

I mars 2009 ett viktigt uttalande gjordes av Medicines och Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) som säger:

"Den nya råd är att föräldrar och vårdnadshavare ska inte längre använda over-the-counter (OTC) hosta och förkylning läkemedel hos barn under 6. Det finns inga bevis för att de fungerar och kan orsaka biverkningar, såsom allergiska reaktioner, påverkan på sova eller hallucinationer.

För 6 till 12 åringar dessa läkemedel kommer att fortsätta att vara tillgängliga, men kommer bara att säljas på apotek, med tydligare instruktioner på förpackningen och från apoteket. Detta beror på att risken för biverkningar minskar hos äldre barn, eftersom de väger mer, få färre förkylningar och kan säga om läkemedlet gör något bra. Mer forskning görs av industrin på hur väl dessa läkemedel fungerar på barn i åldrarna 6-12 år. "

Obs: paracetamol och ibuprofen är inte klassats som hosta och förkylning mediciner och kan fortfarande ges till barn.

Hur är antibiotika?

Antibiotika är vanligtvis inte rekommenderas. Antibiotika dödar inte virus - de bara dödar bakterier. Antibiotika brukar inte lindra hosta orsakas av ett virus. De kan även göra symptomen värre eftersom de ibland orsaka biverkningar som diarré, illamående och utslag.

Antibiotika kan förskrivas om du redan har ett pågående (kronisk) lungsjukdom. Detta för att förhindra en "sekundär" bakteriell infektion i stället för att rensa en virusinfektion. Antibiotika kan också ordineras om en komplikation utvecklar såsom sekundär bakteriell lunginflammation - men det är inte troligt att inträffa om du är i övrigt frisk.

Mest virala hosta klara utan komplikationer. Men ibland ett "sekundärt" infektion med bakterier utvecklas utöver den virala infektionen. Detta kan bli allvarlig och orsaka lunginflammation. Dessutom är andra orsaker till hosta (såsom astma) ibland förväxlas med en virusinfektion. Så, se en läkare om något av följande inträffar.

  • Om symtom såsom feber, bröstsmärtor, eller huvudvärk blir värre eller svår.
  • Om du utvecklar andningssvårigheter såsom väsande andning eller andnöd.
  • Om du hostar upp blod. Blod kan vara klarröd men mörka eller rostiga färgade upphostningar kan tyda blod.
  • Om du blir dåsig eller förvirrad.
  • Om du utvecklar symptom som du är missnöjd med, eller inte förstår.
  • Om du har en hosta som varar längre än 3-4 veckor.

Aktuella artiklar