Alkohol och förnuftigt drickande

Se din läkare eller sjuksköterska om du dricker över säkra gränser och har svårt att skära ned.

 • Män bör dricka högst 21 enheter av alkohol per vecka, inte mer än fyra enheter inom ett dygn, och har minst två alkoholfria dagar i veckan.
 • Kvinnor bör dricka högst 14 enheter av alkohol per vecka, inte mer än tre enheter inom ett dygn, och har minst två alkoholfria dagar i veckan.
 • Gravida kvinnor. Råd från Department of Health anges att... "Gravida kvinnor eller kvinnor som försöker bli gravida inte bör dricka alkohol alls. Om de väljer att dricka, för att minimera risken för barnet, bör man inte dricka mer än 1-2 enheter alkohol en eller två gånger i veckan och bör inte få berusad ".

Relaterade artiklar

Varifrån kommer dessa rekommendationer ifrån?

 • Department of Health rekommenderar att män inte regelbundet bör dricka mer än 3-4 enheter alkohol per dag och kvinnor inte regelbundet bör dricka mer än 2-3 enheter per dag. "Regelbundet" betyder att dricka varje dag eller de flesta dagar i veckan. Och om du dricker hårdare än detta på någon dag, tillåter 48 alkohol-fria timmar efteråt för att låta kroppen återhämta sig.
 • The Royal College of Physicians (RCP) rekommenderar inte mer än 21 enheter per vecka för män och 14 enheter per vecka för kvinnor. Men också, har 2-3 alkoholfria dagar i veckan så att levern tid att återhämta sig efter att ha druckit något, men den minsta mängd alkohol. Ett citat från RCP... "Utöver kvantitet, måste säkra alkoholgränserna tar också hänsyn frekvens. Det finns en ökad risk för leversjukdom för dem som dricker dagligen eller nästan dagligen jämfört med dem som dricker regelbundet eller oregelbundet."
 • Underhuset vetenskap och teknik kommittén rekommenderar att folk ska ha minst två alkoholfria dagar i veckan.
 • Vissa skulle hävda att de övre gränserna för rekommendationerna är för höga. Till exempel fann en studie att mer än två enheter per dag för män och mer än en enhet per dag för kvinnor markant ökar risken att utveckla vissa cancerformer.

Levern processer alkohol. Den kan bara klara av så mycket i taget. Dricka mer alkohol än levern kan klara kan skada levercellerna och producerar giftiga biprodukter kemikalier.

Ju mer du dricker, och speciellt över de rekommenderade gränsvärdena, desto större är risken för att utveckla allvarliga problem. Och kom ihåg, kan berusningsdrickande vara skadligt även om veckovisa totala kanske inte verkar alltför hög. Till exempel, om du bara dricker en eller två gånger i veckan, men när du gör du dricker 4-5 liter öl varje gång, eller en flaska vin varje gång, då detta är en risk för din hälsa. Dessutom kan även en eller två enheter vara farligt om du kör, använda maskiner eller ta vissa typer av medicinering.

En enhet av alkohol är 10 ml (1 cl) volymdelar, eller 8 g i vikt, av ren alkohol. Till exempel:

 • En enhet av alkohol är ungefär lika med:
  • halv pint vanlig styrka öl, lager, eller cider (3-4% alkohol), eller
  • en liten pub åtgärd (25 ml) av sprit (40% alkohol), eller
  • en vanlig pub åtgärd (50 ml) av starkvin såsom sherry eller port (20% alkohol).
 • Det är en och en halv enheter alkohol i:
  • ett litet glas (125 ml) av vanligt styrka vin (12% alkohol), eller
  • en vanlig pub åtgärd (35 ml) av sprit (40% alkohol).

Men kom ihåg, många viner och öl är starkare än de mer traditionella vanliga styrkor. En mer exakt sätt att beräkna enheter är som följer. Den procentuella alkohol (% ABV) av en drink är lika med antalet enheter i en liter av denna dryck. Till exempel:

 • Starköl på 6% ABV har sex enheter i en liter. Om du dricker en halv liter (500 ml) - knappt en pint - då har du haft tre enheter.
 • Vin på 14% ABV har 14 enheter i en liter. Om du dricker en kvarts liter (250 ml) - två små glas - då har du haft tre och ett halvt enheter.

Några andra exempel

Tre liter öl, tre gånger per vecka, är minst 18-20 enheter per vecka. Det är nästan den övre veckovisa säker gräns för en man. Men varje dricka session tre pints minst sex enheter, vilket är mer än den säkra gränsen rekommenderas för någon dag. Ett annat exempel: en 750 ml flaska 12% vin innehåller nio enheter. Om du dricker två flaskor 12% vin över en vecka, är det 18 enheter. Detta är över den övre säker gräns för en kvinna.

För män över 40 år och för kvinnor förbi klimakteriet, är det tänkt att dricka en liten mängd alkohol skyddar mot hjärtsjukdomar och stroke. Den exakta mängden är inte klart, men det är en liten mängd. Så, inte överstiger den rekommenderade mängden alkohol som beskrivits ovan i en felaktig tro att det kan vara bra för hjärtat.

När vi frågade "Hur mycket dricker du?" många människor ge en mycket lägre siffra än den verkliga mängden. Det är inte att folk brukar ljuga om detta, men det är lätt att inte förverkliga din sanna alkoholintag. För att ge ett ärligt svar på denna fråga, prova att göra en dricka dagbok för ett par veckor eller så. Skriv ner varje dryck som du har. Kom ihåg, det är en pub mått på sprit som motsvarar en enhet. Ett hem åtgärd om ofta en dubbel.

Om du dricker mer än de säkra gränser, bör du sträva efter att skära ner ditt drickande.

Hälsorisker

Omkring 1 i 3 män, och ungefär 1 av 7 kvinnor, dricker mer än de säkra nivåerna. Många människor som dricker är starkt inte beroende av alkohol, och inte är alkoholister. För att stoppa eller minska alkohol skulle inte vara ett problem om det var viljan att göra det. Men av olika skäl har många människor fått in en vana att dricka regelbundet och tungt. Men, är att dricka tungt en allvarlig hälsorisk.

Du bör regelbundet prata med dina barn om riskerna med alkohol på ett sätt som är lämpligt för deras ålder. Om du känner att ditt barn har ett problem med alkohol, tala med din läkare, eftersom det finns tjänster som nu finns tillgängliga för ungdomar.

Om du dricker mycket du har en ökad risk att utveckla:

 • Hepatit (leverinflammation).
 • Cirros (ärrad lever). Upp till 3 i 10 långa storkonsumenter utvecklar skrumplever.
 • Vissa cancerformer (mun, matstrupe, lever, tjocktarm och bröst).
 • Magbesvär.
 • Pankreatit (allvarlig inflammation i bukspottkörteln).
 • Psykiska problem, som depression, ångest, och diverse andra problem.
 • Wernickes encefalopati - en alkoholrelaterad sjukdom i hjärnan behandlas med tiamin (vitamin B1).
 • Sexuella svårigheter som impotens.
 • Muskel-och hjärtmuskeln sjukdom.
 • Högt blodtryck.
 • Skador på nervvävnad.
 • Olyckor - Dricka alkohol är förknippat med en ökad stor risk för olyckor. I synnerhet personskador och dödsfall från bränder och bilolyckor. Omkring 1 i 7 dödsoffer orsakas av att dricka alkohol.
 • Fetma (alkohol är kalori-rik). Ett glas vin har lika många kalorier som en påse chips och en pint lager är kalori motsvarar en korv rulle.
 • Skador för fostret hos gravida kvinnor.
 • Alkoholberoende (missbruk).
Alkohol och förnuftigt drickande. Vad är den rekommenderade säkra gränser för alkohol?
Alkohol och förnuftigt drickande. Vad är den rekommenderade säkra gränser för alkohol?

I Storbritannien cirka 33.000 dödsfall per år är relaterade till alkohol, en fjärdedel på grund av olyckor.

Alkohol och graviditet

Alkohol får ett barn via moderkakan om en gravid kvinna dricker alkohol. Ett barn kan inte behandla alkohol mycket väl. Så, stannar någon alkohol i ditt barn i sin kropp mycket längre än i dig. Detta är känt för att vara en risk för att orsaka allvarliga problem såsom: låg födelsevikt, lärande, beteende och tänkande (kognitiva) problem, defekter i hjärtat och andra organ, onormala ansiktsdrag. När dessa problem är svåra, är det tillstånd som kallas fetalt alkoholsyndrom.

Däremot har det funnits debatten under åren om huruvida små mängder alkohol är säkert att dricka under graviditeten, även om det är en tid av graviditeten när alkohol är mest sannolikt att orsaka skada. Men, stödjer senare forskning råd att inte dricka någon alkohol medan gravida.

Till exempel såg en studie av Feldman et all (citerad nedan) på förhållandet mellan att dricka alkohol under graviditeten och det orsakar ansikts defekter på barnet. Denna studie visade att mer alkohol en kvinna drack, desto mer sannolikt det var att vara en ansikts defekt i barnet. MEN, det fanns ingen säker mängd att dricka under graviditeten, eftersom det fortfarande fanns en viss risk med små mängder alkohol. Studien fann också att dricka alkohol har riskerna under hela graviditeten, men det kan vara mest sannolikt orsakar ansikts defekter under veckorna 6-12 av graviditeten. Författarna till studien konstateras att... "Kvinnor bör fortsätta att rådas att avstå från alkoholkonsumtion, från befruktningen hela graviditeten."

Alkoholberoende

Om du är alkoholberoende du har en stark önskan om alkohol och har stora svårigheter att kontrollera ditt drickande. Dessutom är din kropp används till massor av alkohol. Därför kan du utveckla abstinenssymtom 3-8 timmar efter din sista drink som effekten av alkoholen avtar. Så, även om du vill sluta dricka, är det ofta svårt på grund av abstinensbesvär. Symtomen omfattar: illamående, darrningar, svettningar, begär efter alkohol, och sjukdomskänsla. Som ett resultat kan du dricker regelbundet för att förhindra abstinenssymptom.

Svårighetsgraden av beroendet kan variera. Det kan utvecklas gradvis och blir allvarligare. Du kan utveckla alkoholberoende om du:

 • Behöver en drink varje dag.
 • Drick ensam ofta.
 • Behöver en drink för att stoppa skakningar (skakningar).
 • Drick tidigt, eller först på morgonen (för att undvika utsättningssymtom).
 • Ofta har en stark önskan att dricka alkohol.
 • Tillbringa en hel del av er tid i aktiviteter där alkohol är tillgänglig. Till exempel, om du tillbringar mycket tid på sociala klubb eller pub.
 • Försumma andra intressen eller nöjen på grund av alkoholdrickande.

Om du utvecklar svåra abstinensbesvär du kan erbjudas sjukhuserkännande eller behandling hemma. Du kan erbjudas medicinering såsom bensodiazepiner, karbamazepin eller Klometiazol.

Heavy alkoholdrickande i en person ofta allvarligt skadar andra. Många familjer har blivit hårt drabbade av en medlem att bli ett problem drinker. Känslomässiga och ekonomiska problem uppstår ofta i sådana familjer. Det uppskattas att 3 av 10 skilsmässor, 4 i 10 fall av våld i hemmet, och 2 i 10 fall av barnmisshandel är alkoholrelaterade. Ofta förnekar problemet drinker eller vägrar att acceptera att orsaken är alkohol.

Myt - "Kaffe kommer att nyktra upp mig".
Koffein i kaffe är en stimulerande så att du kan känna dig mer alert, men det kommer inte att göra dig nykter.

Myt - "Jag klarar mig på morgonen".
Alkohol bryts ned i levern. En frisk lever kan bli av med ungefär en enhet alkohol en timme. Sömn kommer inte att påskynda hastigheten med vilken levern fungerar. Bara för att du har en natts sömn betyder inte nödvändigtvis att du kommer att vara nykter på morgonen. Det beror på hur mycket du drack kvällen innan.

Myt - "Alkohol håller mig alert".
Alkohol kan göra att du tror att du är piggare, men det har faktiskt en depressiv effekt som saktar ner dina reflexer.

Myt - "Öl gör mig mindre berusad än andar".
En halv pint öl innehåller samma mängd alkohol som ett enda mått på sprit.

Myt - "Jag ska vara bra om jag dricker mycket vatten innan jag går till sängs".
Detta kan minska baksmälla symtom genom att hjälpa till att förhindra uttorkning. Men det kommer inte att göra dig något mindre berusad, eller skydda din lever eller andra organ från de skadliga effekterna av alkohol.

Myt - "De rekommenderade säkra gränser är för låga".
De bygger på bra forskning som har identifierat den nivå över vilken problemen börjar uppstå. Till exempel, om en man dricker fem enheter varje dag (inte mycket över den rekommenderade gränsen) och sedan, i genomsnitt fördubblar han sin risk att utveckla leversjukdom, förhöjt blodtryck, vissa cancerformer, och för att ha en våldsam död.

Myt - "De flesta människor dricker mer än de rekommenderade gränsvärdena".
Studier visar att ungefär 1 av 3 män, och cirka 1 i 7 kvinnor dricker mer än de veckovisa rekommenderade nivåer. Så, om du dricker mycket, kan det vara vad dina vänner gör, men det är inte vad de flesta människor gör, och du utsätter dig själv och andra för fara.

Myt - "Det är inte min sak om en kompis dricker för mycket".
Detta är en bedömningsfråga. Vissa människor skulle säga att om du är en riktig vän, det är verkligen din verksamhet. Du kan vara den enda person som kan övertyga din vän att acceptera att de har ett problem, och att söka hjälp om det behövs.

Varifrån kommer dessa rekommendationer ifrån? Vad är en enhet av alkohol?
Varifrån kommer dessa rekommendationer ifrån? Vad är en enhet av alkohol?

När de känner till fakta, kan många människor helt enkelt återgå till förnuftiga dricka om de dricker över säkra gränser. Om du försöker att skära ned, några tips som kan hjälpa är:

 • Överväg att dricka låg alkoholhalt öl, eller åtminstone inte dricker starköl eller lageröl.
 • Försök pacing graden av drickande. Kanske alternativa läskedrycker med alkoholhaltiga drycker.
 • Om du äter när du dricker, kan du dricka mindre.
 • Det kan vara värt att se över hela din social rutin. Till exempel anser:
  • Skära ned på olika typer av social aktivitet som innebär att dricka.
  • Försöker olika sociala aktiviteter där dricker inte inblandade.
  • Att minska antalet dagar i veckan där du går ut för att dricka.
  • Att gå ut på puben eller klubben senare på kvällen.
 • Försök att stå emot eventuella påtryckningar från personer som kan uppmuntra dig att dricka mer än du egentligen vill.

Problemet med förnekelse

Vissa människor som är storkonsumenter, eller som är alkoholberoende, förnekar att det finns ett problem för sig själva. Den sortens tankar som människor bedrar sig med är: "Jag kan klara av", "jag bara dricka vad alla mina kompisar dricker", "Jag kan sluta när som helst".

Komma till rätta med det faktum att du kan ha ett problem, och söka hjälp när det behövs, är ofta det största steget att reda ut problemet.

Hjälp och behandling finns tillgängliga, om du upptäcker att du inte kan skära ner ditt drickande till säkra gränser. Rådgivning och stöd från en läkare, sjuksköterska, eller kurator är ofta allt som behövs. En avgiftning behandling kan rekommenderas om du är alkohol-beroende. Remiss till specialist hjälp kan vara bäst för vissa människor. Se separat broschyr som heter alkoholism och problem drickande.

Om du känner att du behöver, eller en släkting eller vän behov, hjälp om alkohol sedan se din läkare eller sjuksköterska. Eller kontakta någon av de organ som räknas upp nedan.

Drinkline - Nationell alkohol hjälptelefon

Tel: 0800 917 8282 erbjuder hjälp till den som ringer oroliga för sin egen alkoholkonsumtion, och stöd till familjen och vänner av människor som dricker. Råd till samtal om var att gå för att få hjälp.

Drinkaware

Webb: www.drinkaware.co.uk
En välgörenhetsorganisation som syftar till att förändra Storbritanniens alkoholvanor till det bättre. Drinkaware främjar ansvarsfullt drickande och hittar nya sätt att utmana den nationella dricka kulturen att bidra till att minska alkoholmissbruk och minimera alkoholrelaterade skador.

Anonyma Alkoholister

PO Box 1 10 Toft Green, York, YO1 7ND Hjälptelefon: 0845 769 7555 Webb: www.alcoholics-anonymous.org.uk
Det finns över 3.000 möten i Storbritannien varje vecka, med över 40.000 medlemmar. Det enda villkoret för medlemskap är en önskan att sluta dricka.

Al-Anon familjegrupper

61 Great Dover Street, London, SE1 4YF
Tel: 020 7403 0888 Webb: www.al-anonuk.org.uk
Erbjuder stöd till familjer och vänner till alkoholister huruvida dricker fortfarande dricker eller inte.

Institutionen för hälsa

Webb: www.dh.gov.uk / sv / PublicHealth / Healthimprovement / Alcoholmisuse / index.htm
Deras missbruk sida innehåller information om nationella alkoholstrategi, och politik och råd om vettiga dricka och förebyggande av alkoholmissbruk.

Aktuella artiklar