Glukosbelastning

Glukostolerans test hjälper att diagnostisera typ 2-diabetes eller nedsatt glukostolerans - ett tillstånd som kan leda till diabetes.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Relaterade artiklar

En glukostolerans test kontrollerar hur väl processerna kroppen glukos (socker). Det handlar om att jämföra nivåerna av glukos i blodet före och efter att ha druckit en söt dryck. Resultaten av detta test kan hjälpa läkare att upptäcka typ 2-diabetes eller nedsatt glukostolerans.

När du äter, är olika livsmedel bryts ner i tarmen till socker. Den viktigaste socker kallas glukos som passerar genom din tarmväggen in i blodet. Men för att förbli frisk, ska din blodsockernivå inte gå för högt eller för lågt.

Så när din blodsockernivå börjar stiga (när du äter), som kallas nivån av ett hormon insulin även bör öka. Insulin fungerar på cellerna i din kropp och gör dem tar in glukos från blodet. Detta minskar mängden glukos kvar i blodet. En del av glukos används av cellerna för energi, och en del omvandlas till glykogen eller fett (som är förråd av energi). När blodsockernivån börjar falla (mellan måltiderna), faller nivån av insulin. Vissa glykogen eller fett omvandlas sedan tillbaka till glukos som frisätts från cellerna i blodomloppet.

Insulin är ett hormon som är gjord av celler som kallas betaceller. Dessa är en del av små "öar" av celler (holmar) inom bukspottkörteln. Hormoner är kemiska ämnen som släpps ut i blodomloppet och arbeta på olika delar av kroppen.

Med typ 2-diabetes, sjukdomen och symtomen tenderar att utvecklas gradvis (under veckor eller månader). Detta beror på typ 2-diabetes du fortfarande gör insulin (till skillnad från typ 1-diabetes). Men du utveckla diabetes eftersom:

  • du gör inte tillräckligt med insulin för kroppens behov, OR
  • cellerna i kroppen inte använder insulin på rätt sätt. Detta kallas "insulinresistens". Cellerna i kroppen blir resistent mot normala nivåer av insulin. Detta innebär att du behöver mer insulin än du normalt gör för att hålla blodsockret nere, OR
  • en kombination av ovanstående två skäl.

I de flesta människor ett enkelt blodprov är tillräckligt för att upptäcka diabetes. Men vissa människor har "borderline" resultat på rutinmässiga blodprover och sedan en glucosetoleranstest kan hjälpa. Dessutom kan en glukosbelastning visar när kroppen inte kan hantera blodsockernivåerna bra men ännu inte till det stadium av diabetes. Detta är känt som "nedsatt glukostolerans" (ibland kallat pre-diabetes) och är ett tillstånd som kan leda till diabetes.

Hos friska personer, glukos (socker) i blodet stiger alltid efter en måltid, men de snart återgå till det normala när glukos förbrukas eller lagras. En glukosbelastning hjälper till att skilja mellan detta normalt mönster och mönster ses i diabetes och nedsatt glukostolerans.

Innan en glucosetoleranstest du ombeds att inte äta under en viss tid före provet. Då är du en söt dryck. Normalt ska kroppen snabbt flytta glukos från blodet till kroppens celler. Detta skulle minska den mängd glukos som finns i de vidtagna blodprover. Om det finns ett problem att flytta glukos in i cellerna, förblir glukos i blodet. Detta visar som en högre nivå av glukos i blodproven.

När resultaten från de blodprov kommer tillbaka, läkarna jämföra nivån av glukos som finns i blodet tagna efter testet med särskilda värden. Dessa värden kan avgöra om du har diabetes eller nedsatt glukostolerans.

För de dagarna fram till testet bör du äta en normal kost utan att begränsa vad du äter. Kvällen innan testet kan din läkare be dig att sluta äta 8-12 timmar innan du ska genomgå testet. Du kommer vanligtvis att tillåtas att dricka vatten, men kan bli ombedd att undvika söta drycker.

På morgonen av testet din läkare eller sjuksköterska kommer att ta ett blodprov innan provningen börjar. Detta är känt som den fastande provet, det ger en jämförelse för de andra testresultaten. För att göra detta kan du ha en liten nål placeras i en ven på baksidan av din hand.

Du kommer då att ges en dryck som innehåller en viss mängd socker (i form av glukos) och vatten.

Tiderna kan variera men en annan blodprov tas 1-2 timmar efter att du har fått drycken. I vissa fall fler prover kan tas.

När blodprov tas, är nålen på baksidan av din hand bort och du kan lämna.

Din läkare bör ge dig råd om vad du ska göra för att förbereda för en glukosbelastning. Detta kan inkludera information om hur lång tid att fasta innan ha testet.

Glukosbelastning. Vad är en glukosbelastning?
Glukosbelastning. Vad är en glukosbelastning?

Det finns vanligtvis inga biverkningar från en glucosetoleranstest bortsett från ett litet blåmärke som kan visas på den plats där nålen har suttit. I sällsynta fall kan det ven som används för att ta blodet blir svullna, detta oftast lägger sig inom några dagar.

Aktuella artiklar